Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Moscova acuză Ucraina că a încercat să îl asasineze pe Putin. Președintele Zelenski: Nu l-am atacat, îl lăsăm tribunalului

Șeful Serviciului de presă al Kremlinului a anunțat că Vladimir Putin a scăpat nevătămat în urma unei tentative de "atac terorist", cu drone ucrainene.

04/05/2023 , 19:11

Vladimir Putin a revenit la birou

Vladimir Putin a revenit la birou după tentativa de "atac terorist", cu drone, potrivit Agerpres.

Imagini transmise de televiziunea publică rusă îl arată pe Putin la o întâlnire cu ministrul economiei, Maksim Reşetnikov. Preşedintele se afla în momentul atacului la reşedinţa sa de la Novo-Ogariovo, în apropiere de Moscova, unde-şi petrece cea mai mare parte a timpului.

Moscova a acuzat direct Washingtonul că se află în spatele acestui atac, pe baza raţionamentului că Ucraina nu recurge la astfel de acţiuni fără a avea aprobarea SUA. Atât Washingtonul, cât şi Kievul au negat orice implicare.

03/05/2023 , 21:01

Medvedev cere „eliminarea” lui Zekenski, după incident

Dmitri Medvedev a declarat miercuri într-o postare pe rețelele de socializare că un presupus atac peste noapte cu dronă asupra Kremlinului a lăsat Moscova fără alte opțiuni decât „eliminarea” președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și „gașca” sa la Kiev, potrivit Reuters.

Kievul a negat că ar avea vreo legătură cu vreun atac cu drone împotriva Kremlinului şi a subliniat că astfel de acţiuni nu ar aduce nimic Ucrainei pe front şi doar ar provoca Rusia să treacă la măsuri mai radicale.

La rândul său, secretarul de stat american Antony Blinken spune că nu poate confirma acuzațiile Rusiei că Ucraina ar fi încercat să-l asasineze pe președintele Vladimir Putin într-un atac cu dronă și că ia drept „îndoielnică” orice declarație care vine de la Kremlin.


03/05/2023 , 20:03

Preşedintele ucrainean Zelenski: Nu l-am atacat pe Putin

Preşedintele Volodimir Zelenski a dezminţit miercuri orice atac ucrainean asupra omologului său rus Vladimir Putin, după ce Moscova a anunţat că a doborât două drone care vizau Kremlinul, relatează AFP şi Reuters.

"Nu l-am atacat pe Putin. Îl lăsăm tribunalului. Noi luptăm pe teritoriul nostru, apărăm oraşele şi satele noastre", a afirmat şeful statului ucrainean în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Helsinki alături de liderii ţărilor din Europa de Nord.

03/05/2023 , 17:51

Mihailo Podoliak: Ucraina nu are nimic de-a face cu atacurile cu drone asupra Kremlinului

Consilierul lui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a precizat, miercuri, că "Ucraina nu are nimic de-a face cu atacurile cu drone asupra Kremlinului". Podoliak se teme, în același timp, că afirmațiile vor oferi pseudo-justificare Rusiei pentru noi atacuri aeriene asupra populației civile sau a infrastructurii, în zilele următoare.

Presupusul atac a declanșat un val de reacții în Rusia. Personalități în ton cu politica invazivă a lui Putin au cerut acțiuni similare la adresa Ucrainei. Între timp, Kremlinul a precizat că forțele militare și de securitate ruse au oprit dronele înainte ca acestea să poată lovi.

03/05/2023 , 16:59

Imaginile cu presupusul atac, imposibil de verificat din surse independente

Potrivit informațiilor de pe site-ul Kremlinului, resturile dronelor au căzut pe terenul sediului guvernului Rusiei, dar nu au provocat daune. Tot de aici, aflăm că nu au fost raportate victime, deși lipsesc explicații despre ce anume a determinat dezintegrarea aparetelor de zbor.

O înregistrare video publicată peste noapte pe Telegram surprinde fum deasupra Kremlinului. Din textul postării aflăm că locuitorii unui bloc din apropiere au raportat că au auzit "bubuituri" și au văzut fum în jurul orei Moscovei 2.30 dimineața. Euronews nu a reușit să verifice din surse independente aceste imagini.

Potrivit lui Dimitri Peskov, Vladimir Putin lucra de la reședința din Novo-Ogaryovo. Rusia este convinsă că tentativa de atac cu drone îl viza. La scurt timp după presupusul incident, primarul Moscovei a emis un ordin care permite folosirea acestor dispozitive doar autorităților.

Rusia susține că a doborât două drone ucrainene care încercau să atace Kremlinul: o "tentativă de asasinat asupra lui Vladimir Putin", cu doar câteva zile înainte de festivitățile militare de la Moscova, prilejuite de Ziua Victoriei (9 mai). Totuși, potrivit lui Dmitri Peskov, președintele Putin nu se afla la Kremlin în timpul incidentului.

Marți seară, cele "două drone" au fost "dezactivate de sistemele radar", conform Președinției Ruse. Tentativa de atac a fost atribuită Kievului, scrie euronews.com.

Ucraina nu a comentat presupusul incident. Conform agenției Tass, Rusia "își rezervă dreptul de a riposta când și unde consideră de cuviință".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE