Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Wagner neagă că grupul ar putea organiza o lovitură de stat în Rusia

Liderul grupului de mercenari Wagner din Rusia a negat acuzațiile că ar putea organiza o lovitură de stat militară împotriva Kremlinului, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), relatează Euronews.com.

Are Prigojin șanse să devină președintele Rusiei?

Grupul de reflecție cu sediul în SUA a raportat că Evgheni Prigojin a susținut că forța sa de mercenari nu ar putea răsturna Kremlinul deoarece nu dispune de forța de muncă necesară, după ce fostul comandant militar rus Igor Girkin a afirmat că ar fi vrut să facă acest lucru.

Liderul mercenar deschis a criticat în mod deschis armata rusă și Kremlinul în legătură cu campania sa, unii sugerând că acesta are în vedere puterea politică.

În aprilie, în cadrul unui interviu acordat pentru Euronews, doi experți au exclus șansele ca el să devină președinte, analistul politic rus Mark Galeotti afirmând că este "periculos" să se vorbească despre el în acest fel.

Dușmanii politici ai lui Prigojin - în special cei din sistemul militar - sunt "foarte fericiți" să încurajeze astfel de idei pentru a crea o prăpastie între el și președintele rus Vladimir Putin, a adăugat el.

Liderul mercenar a declarat luni că există multe tipuri de lovituri de stat în lume, precum cea "haotică" din Sudan, care durează prea mult și se soldează cu un conflict major, a relatat ISW.

Corecții în sistemul politic

El a susținut că Wagner - despre care SUA au afirmat în februarie că a suferit peste 30.000 de pierderi în Ucraina - nu are o armată suficient de mare necesară pentru a da o lovitură de stat - în plus, Wagner are relații bune cu Putin.

Mark Beissinger, profesor de politică la Universitatea Princeton, a declarat anterior pentru Euronews că Prigojin este "util" lui Putin, deoarece oferă "servicii statului în timpul războiului pe care armata nu le poate oferi".

În comentariile sale de luni, Prigojin a lăsat să se înțeleagă vag că ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar putea organiza o lovitură de stat, deoarece are acces la Forțele Speciale ruse. El a adăugat că, în timp ce unele persoane din Rusia se așteaptă la o revoluție, Wagner pledează doar pentru corecții în sistemul politic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE