Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prigojin spune că oficialii de la Kremlin au interzis informațiile despre el

Cel mai puternic mercenar din Rusia a declarat duminică că este convins că înalți oficiali de la Kremlin au interzis relatările despre el în mass-media de stat, avertizând că o astfel de abordare înșelătoare ar duce la o reacție din partea poporului rus în câteva luni, potrivit Reuters.

Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, este cel mai marcant membru al cercului președintelui Vladimir Putin care a dobândit o notorietate extinsă în cele 15 luni de război din Ucraina. Prigojin a cucerit orașul ucrainean Bakhmut la începutul acestei luni, dar rolul său în această victorie a fost minimalizat la televiziunea de stat.

În vârstă de 61 de ani și-a făcut un nume impunând o disciplină brutală mercenarilor săi și folosind un limbaj obscen și argoul din închisoare pentru a-i insulta pe cei mai importanți șefi militari ai lui Putin, inclusiv pe ministrul apărării Serghei Shoigu.

Ca un semn al măsurii în care Prigojin este perceput că a încălcat tabuurile Rusiei lui Putin, televiziunea de stat a ignorat căderea Bahmutului timp de 20 de ore și nu a difuzat discursul de victorie al lui Prigojin.

”Wagner nu este o bucată de săpun”

Întrebat despre ceea ce părea a fi o interdicție de acoperire a sa în mass-media de stat, Prigojin a folosit o serie de proverbe rusești pentru a-i ironiza pe cei responsabili: "Ceea ce este interzis este întotdeauna mai dulce".

"Wagner nu este o bucată de săpun alunecos pe care birocrații s-au obișnuit să o bage peste tot; Wagner este o suliță, un stilet pe care nu îl poți ascunde", a spus Prigojin. "Sunt absolut convins că au interzis (acoperirea)".

"Faptul că birocrații de la nivel înalt, chiar acele turnuri ale Kremlinului, încearcă să închidă gura tuturor ca să nu vorbească despre Wagner nu va face decât să dea o altă împunsătură poporului."

O astfel de abordare, a spus el, ar provoca o reacție din partea poporului rus.

"Pe termen lung - termenul lung este de două sau trei luni - vor primi o palmă de la popor pentru că au încercat să închidă gura și urechile tuturor", a spus Prigojin.

Cum reacționează Kremlinul

Kremlinul și Ministerul Apărării au ignorat ieșirile lui Prigojin, care par să încalce regulile sistemului politic strict controlat, creat de Putin de când a câștigat funcția supremă la Kremlin, în ultima zi a anului 1999.

Kremlinul, care nu a răspuns la o solicitare de comentarii, afirmă că toate obiectivele "operațiunii militare speciale" din Ucraina vor fi atinse, în ciuda a ceea ce spune că este un război prin procură purtat de Occident împotriva sa.

După ce Prigojin a revendicat victoria pe Bakhmut, Kremlinul a avut nevoie de 10 ore pentru a publica o declarație de 36 de cuvinte prin care felicita unitățile Wagner și ale forțelor armate pentru "eliberarea" Artyomovsk, numele din epoca sovietică pentru Bakhmut folosit de Rusia. Aceasta nu l-a numit pe Prigojin.

Prigojin a declarat în mesajul său audio de duminică că 72.000 de soldați ucraineni au fost uciși în "mașina de tocat carne" de la Bakhmut și că aproximativ 100.000 până la 140.000 de soldați ucraineni au fost răniți.

Reuters nu a reușit să verifice relatările de pe câmpul de luptă ale ambelor părți. Nici Ucraina, nici Rusia nu publică bilanțul morților, dar Kievul a declarat că pierderile Rusiei la Bakhmut au fost vaste, deoarece a fost partea care a atacat.

Kievul a insistat că forțele sale controlează încă o mică parte a orașului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE