Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

«Bucătarul lui Putin» ar putea intra în cursa pentru Kremlin. Care sunt șansele lui Evgheni Prigojin de a-l înlocui pe Vladimir Putin

Cu siguranță Evgheni Prigojin știe ce trebuie să facă pentru a atrage atenția presei.

Evgheni Prigojin, supranumit «bucătarul lui Putin» se regăsește aproape zilnic pe prima pagină a publicațiilor internaționale. Declarațiile acide despre războiul din Ucraina i-au crescut popularitatea liderului Grupului de mercenari ruși Wagner.

Iar unele voci din spațiul public sugerează chiar că aceasta vrea să devină președinte al Rudiei.

"Prigojin este un personaj care nu merită vreo urmă de respect", a declarat pentru Euronews profesorul  și istoricul Mark Galeotti.

Ce ar vrea Evgheni Prigojin

"Acesta este un om care a căpătat greutate după ce a executat întocmai ordinele lui Putin și ale Kremlinului. Având grijă ca în tot acest timp să își extindă influența", a mai spus acesta.

Înainte de a-și trimite armata de mercenari în câteva dintre cele mai crunte lupte din Ucraina, Prigojin a coordonat o "fermă de troli" care s-a implicat în alegerile din SUA, atrăgând atenția FBI-ului - și a apelat la luptătorii miliției sale private pentru a se ocupa de afaceri îndoielnice pe continentul african.

Cel mai recent plan al său ar fi preluarea unui partid politic din Rusia. O mișcare ce ar putea diviza Kremlinul, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului.

"Este clar că (Prigojin – n.red.) încearcă să se poziționeze pentru a juca un rol public în politica rusă", a declarat Mark Beissinger, profesor de Științe Politice la Princeton.

Ce va fi după Putin

"Putin nu este în pericol de a fi înlăturat", a mai precizat Beissinger. "Însă acesta îmbătrânește și, pe măsură ce dictatorii îmbătrânesc, cei care au ambiții încearcă să se poziționeze pentru a umple golul lăsat de moartea liderului", a mai spus acesta.

Prigojin nu are prieteni și nu are aliați

Puterea politică a lui Prigojin se bazează pe Wagner – niciun alt politician rus nu are în subprdine o astfel de forță militară – iar averea sa uriașă a fost "acumulată prin protecția acordată unor regimuri africane slabe, în schimbul exploatării minelor de aur", subliniază Beissinger. Însă profesorul se îndoiește că mercenarul l-ar ataca vreodată în mod direct pe Putin.

Încurajat de așa-zisele succese din Ucraina, Prigojin a stârnit controverse în politica de la Kremlin

El s-a contrat cu guvernatorul din Sankt Petersburg și a atacat conducerea militară a Rusiei pentru campania derulată împotriva Kievului.

În martie, Prigojin a contestat în mod deschis narațiunea Kremlinului potrivit căreia Rusia se luptă cu naziștii în Ucraina – un argument folosit în mod repetat pentru a justifica invazia

"Prigojin este... cineva care poate găsi modalități de lucra cu sistemul, dar întotdeauna, într-o oarecare măsură, să se distanțeze de acel sistem, trasând granițe între ceea ce este acceptabil și inacceptabil. El nu se identifică cu elita oligarhică, ci este un outsider al acesteia, chiar dacă este foarte bogat", a mai spus Beissinger.

Despre Prigojin se crede că face parte din pătura de muncitori ai Rusiei și că în anii ’80 ar fi petrecut 9 ani în detenție pentru furt

Tolerat pentru că este «util»

Prigojin este tolerat pentru că îi este "util lui Putin", a mai explicat Beissinger. "El face Rusiei favoruri pe care armata proprie nu le poate face în timpul războiului din Ucraina".

Brutali și nemiloși, mercenarii Wagner au fost acuzați că au încălcat drepturile omului peste tot pe unde au fost trimiși – fapte pe care puține guverne și-ar dori să își pună amprenta.

"Însă totul ar putea să se destrame ușor pentru Prigojin", a mai spus Beissinger. "Însă, în egală măsură, dacă ar încheia alianțele potrivite, ar putea avea câștig de cauză".

Chiar dacă Prigojin știe să (se) vândă, Mark Galeotti este însă mai sceptic cu privire la ascensiunea lui

"Nu văd vreun semn al unor ambiții politice", spune Galeotti.

"Toate discuțiile potrivit cărora ar putea fi următorul președinte sau ministru al Apărării sunt niște prostii absolute. Nu se fundamentează pe nimic în realitate", întărește acesta.

Înainte de a fi trimiși în Bahmut - "mașina de tocat carne" - din sudul Ucrainei, mercenarii Wagner numărau 30.000 de oameni, mult mai puțini în comparație cu cei aproximativ 800.000 de militari activi din armata regulată a Rusiei. În plus, mercenarii sunt extrem de dependenți de armata rusă pentru muniție.

Prigojin nu este pe cont propriu

Prigojin este din această cauză "un jucător slab", care se bazează foarte mult pe contractele guvernamentale și are nevoie de permisiunea lui Putin pentru a opera grupul de mercenari, deoarece aceștia sunt, din punct de vedere tehnic, ilegaliști potrivit legislației ruse.

"Chiar dacă i s-ar acorda o putere mai mare, el ar fi mai degrabă un instrument util al Kremlinului, fără a dispune de fapt de o autonomie reală", a precizat Galeotti. "Cred că este întotdeauna periculos să nu îl luăm în considerare pe Prigojin. El are spirit antreprenorial. Este oportunist și este nemilos. Va face tot ce este nevoie".

Compania Concord Catering condusă de Prigojin a câștigat contracte de miliarde de dolari pentru a furniza alimente pentru școlile și armata Rusiei, și pentru a organiza banchete la Kremlin. Acolo se crede că a fost locul unde a avut acces pentru prima dată în cercul lui Putin, căpătând porecla de "bucătarul lui Putin".

Un obstacol mai mare în calea planurilor politice ale lui Prigojin ar putea fi el însuși

"El nu percepe faptul că se joacă cu băieții mari. Acesta este un om foarte rău, sunt tentat să spun că răzbunările sunt principalul său hobby", a spus Galeotii.

Unii susțin că asasinarea de luna trecută a cunoscutului blogger militar Vladlen Tatarsky într-o explozie cu bombă a fost un avertisment pentru Prigojin - cei doi erau aliați, iar evenimentul s-a petrecut într-o cafenea pe care Prigojin a deținut-o în trecut. Cu toate acestea, există multe alte teorii potrivit cărora Ucraina s-ar afla în spatele exploziei.

"Prigojin a mers mult prea departe cu jocul", arată Galeotti. "Anul trecut, el a avut o ascensiune fulminantă, deoarece armata rusă avea nevoie disperată de mai mulți oameni".

"Odată cu mobilizarea parțială, armata rusă a strâns aproape 300.000 de soldați în plus, iar Wagner nu mai este atât valoros".

Ce se ascunde în spatele zvonurilor că Prigojin și-ar dori puterea?

Pe lângă "o furtună mediatică care se autoalimentează", Galeotti spune că una dintre principalele surse de speculații despre așa-zisele ambiții politice ale lui Prigojin este faptul că acesta este foarte deschis.

Rivalii săi politici sunt "foarte fericiți" și încurajează această idee, tocmai pentru a crea o sciziune între el și Putin, a completat Galeotti.

"Este un lucru extrem de periculos în contextul actual din Rusia să se discute despre cineva cu ambiții la statutul de președinte", a întărit istoricul.

De la începutul războiului din Ucraina, un număr din ce în ce mai mare de oligarhi și critici ai lui Putin au murit, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la cauzele acestor morți.

Unii au căzut accidental de la ferestrele spitalelor, potrivit agențiilor de știri rusești, în timp ce alții s-au împiedicat pe scări.

Pentru Galeotti, speculațiile și interesul față de Prigojin reflectă în cele din urmă ceva mai îngrijorător.

Fascinația față de mercenari

"Există o fascinație cumplită față de această forță a mercenarilor care pare atât de capabilă să ignore normele comportamentului civilizat", a spus el. "Acești oameni fac ca militarii ruși obișnuiți să pară niște cercetași".

Pe internet au circulat videoclipuri în care mercenarii Wagner execută dezertori cu barosul, fiind deopotrivă acuzați de violuri și alte fapte reprobabile pe teritoriul Ucrainei.

"Mulți oameni nu îl înțeleg cu adevărat pe Prigojin", a spus Galeotti. Personalitatea sa poate îmbrăca celebra imagine a testului Rorschach.

"Dacă vreți să credeți că Prigojin este, în esență, un fel de campion mercenar liber care face doar ceea ce vrea, atunci foarte bine, credeți. Dacă vreți să credeți că este pur și simplu un executant sângeros a ceea ce vrea Putin, atunci foarte bine, credeți asta. Toată lumea poate avea propriul Prigojin", a conchis Galeotti.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE