Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin”, recunoaște că a înființat grupul paramilitar Wagner în 2014

Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia France Presse, citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sa Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a explicat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant. Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Cine este Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin”

Evgheni Prigojin este un oligarh rus apropiat de președintele Vladimir Putin. Pe lângă Grupul Wagner, acesta controlează și alte companii care au fost acuzate de interferențe în alegerile prezidențiale din Statele Unite, din 2016. Potrivit unei investigații organizată de „Bellingcat”, „The Insider” și „Der Spiegel”, operațiunile orchestrate de Prigojin erau strâns coordonate cu Ministerul Rus al Apărării și agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse, GRU.

Prigojin a fost numit„bucătarul lui Putin”, deoarece restaurantele sale găzduiau mese la care lua parte Vladimir Putin împreună cu alți demnitari străini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE