Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grupul Wagner recrutează viitori mercenari pe Twitter și Facebook. Cum arată un anunț de angajare

Grupul paramilitar rus Wagner a folosit Twitter și Facebook pentru a recruta medici, operatori de drone și chiar psihologi, potrivit unei cercetări realizate de Politico.

Anunțurile de angajare postate de Wagner au ajuns la aproape 120.000 de vizualizări pe cele două platforme de socializare în ultimele zece luni, potrivit Logically, un grup de cercetare din Marea Britanie, axat pe dezinformare.

Șaizeci de postări în zeci de limbi - inclusiv franceză, vietnameză și spaniolă - au împărtășit informații despre diverse posturi (militar, IT, șoferi și medici) disponibile la Wagner. De asemenea, acestea au inclus numere de telefon, conturi de Telegram și au promovat salarii lunare de 240.000 de ruble (2.800 de euro) cu beneficii, inclusiv asistență medicală.

Nu este clar dacă campaniile de recrutare au avut succes. Postările care includ incitare la violență reprezintă aproape cu siguranță încălcări ale condițiilor de utilizare ale platformelor de socializare.

O analiză separată a unui oficial guvernamental occidental, a confirmat că cel puțin două numere de telefon incluse în aceste postări pe rețelele de socializare au legătură directă fie cu Grupul Wagner, fie cu serviciile de informații rusești.

Amintim că Twitter a renunțat săptămâna trecută la o cartă a Uniunii Europene care avea legătură cu lupta împotriva dezinformării.

"Am desemnat Grupul Wagner ca fiind o organizație periculoasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi prezentă pe platformele noastre", a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

Wagner, activ în numeroase teatre de luptă

Wagner este activ în conflictele din Mali și Africa Centrală, dar a fost deosebit de vizibil luptând pentru Rusia în cadrul războiului din Ucraina. Grupul a participat activ luptele grele din Bahmut. Potrivit lui Evgheni Prigojin gruparea a pierdut aproximativ 20.000 de luptători, desi este foarte posibil ca pierderile reale să fie mult mai mari.

Grupul Wagner și câțiva dintre liderii săi au fost vizați de sancțiuni din partea SUA și a UE, iar unele țări au luat măsuri suplimentare pentru a limita activitățile sale. În ianuarie, SUA au catalogat grupul ca fiind o organizație criminală transnațională responsabilă de încălcări pe scară largă ale drepturilor omului. Parlamentarii francezi au votat în luna mai pentru a desemna Wagner ca entitate teroristă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE