Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Confruntările continuă în apropiere de Bahmut, în pofida unui calm aparent, potrivit armatei ucrainene

În pofida unei diminuări recente a intensităţii luptelor de la Bahmut, confruntările din jurul acestui oraş aproape în întregime distrus din Donbas (estul Ucrainei) continuă, iar Moscova suferă pierderi importante, declară duminică armata ucraineană, potrivit Reuters.

Înaltul comandament militar ucrainean a indicat în raportul său zilnic că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse au desfăşurat două operaţiuni nereuşite în zona Bahmut şi au lansat o serie de lovituri aeriene şi atacuri de artilerie asupra localităţilor învecinate.

Şeful Grupului de mercenari Wagner a declarat sâmbătă că luptătorii săi au părăsit oraşul Bahmut în proporţie de 99%, după un asalt de luni de zile, în cea mai lungă şi mai sângeroasă bătălie a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022.

Ucraina susține că luptele s-au atenuat în regiune

Ucraina afirma la sfârşitul lunii trecute că luptele s-au atenuat în regiune, dar comandantul forţelor terestre ale ţării, Oleksandr Sîrski, a declarat sâmbătă că trupele ucrainene continuă să lupte acolo.

"Inamicul continuă să sufere pierderi importante în direcţia Bahmut", a afirmat Sîrski pe aplicaţia de mesagerie Telegram, după o vizită la trupele ucrainene din jurul Bahmut. "Forţele de apărare continuă să lupte. Vom învinge", a spus el.

Reuters nu a putut să verifice aceste informaţii în mod independent.

Bahmut, un oraş cu 70.000 de locuitori înainte de război, nu are nicio valoare strategică, potrivit unor analişti militari. Capturarea sa, susţine însă Moscova, ar fi o trambulină pentru a avansa mai adânc în regiunea industrială Donbas, pe care pretinde că a anexat-o de la Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat distrugerea Bahmut cu atacul american cu bombă atomică asupra Hiroshimei, în Japonia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Comandamentul armatei ucrainene a raportat - duminică - că aproximativ 23 de confruntări au avut loc în ultimele 24 de ore în regiunea Doneţk, unde se află şi Bahmut, şi în regiunea vecină Lugansk, care împreună formează zona carboniferă Donbas.

Serviciile de informaţii britanice au indicat sâmbătă că Rusia continuă redistribuirea de unităţi militare regulate în sectorul Bahmut, înlocuind combatanţii Wagner.

Zelenski a declarat într-un interviu publicat sâmbătă că forţele sale sunt pregătite să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a recupera teritoriul ocupat de Rusia.

Kievul speră că această contraofensivă va schimba dinamica războiului care face ravagii de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu 15 luni.

În prezent, Rusia controlează aproape în întregime regiunile Doneţk şi Luhansk (est), precum şi părţi din regiunile Zaporojie şi Herson (în sudul Ucrainei).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE