Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea Europeană de Justiție: Reforma sistemului judiciar din Polonia încalcă dreptul de a avea o justiție independentă și imparțială

Reforma sistemului judiciar din Polonia încălcă legislația europeană deoarece subminează dreptul de a avea acces la un sistem judiciar independent și imparțial, a hotărât Curtea Europeană de Justiție, conform Euronews.com.

Reforma controversată a generat o dispută între Guvernul de la Varșovia și Comisia Europeană. Curtea de Justiție a UE a stabilit că, prin aplicarea reformei din justiție, Polonia nu respectă legislația europeană deoarece încalcă dreptul de a avea acces la o justiție independentă și imparțială.

”Valoarea statului de drept este însăși o parte integrantă a identității Uniunii Europene ca sistem juridic comun și este concretizată în principii care conțin obligații din punct de vedere juridic pentru statele membre”, au anunțat luni judecătorii.

”Astfel, măsurile adoptate de Parlamentul polonez sunt incompatibile cu garanțiile de acces la o instanță independentă și imparțială, stabilite anterior prin lege”, au adăugat aceștia, conform sursei citate.

Hotărârea CEJ reprezintă o respingere clară a reformei aplicate în 2019 de Guvernul de extremă dreaptă format de Partidul Lege și Justiție (PiS) care a dat naștere la o dispută între Varșovia și Bruxelles.

Ce prevede reforma justiției aplicate în Polonia

Prin reforma controversată au fost modificate regulile cu privire la relațiile dintre instanțe, ceea ce îi împiedică pe judecători să își pună la îndoială imparțialitatea și să revizuiască legalitatea numirilor lor.

De asemenea, a împuternicit Camera disciplinară a Curții Supreme să sancționeze magistrații în funcție de conținutul verdictelor lor. Printre sancțiunile posibile se numără reducerea salariului, suspendarea temporară din funcție și ridicarea imunității pentru a permite demararea unor proceduri penale.

Camera a fost criticată în repetate rânduri de Comisia Europeană, de Organizația Națiunilor Unite și de organizațiile societății civile ca fiind un instrument politic de exercitare a controlului asupra sistemului judiciar și de slăbire a principiului separării puterilor în stat.

În apărarea sa, Guvernul de la Varșovia a afirmat că organismul este un instrument necesar pentru a îndepărta influența din perioada comunistă și pentru a lua măsuri împotriva corupției.

Printr-o decizie anterioară, judecătorii CJUE că această cameră este incompatibilă cu legislația Uniunii Europene, a impus o serie de măsuri provizorii și a cerut desființarea acesteia.

Amendă uriașă pentru Polonia din cauza nerespectării deciziilor CJUE

Pentru că a continuat să nu se conformeze, Curtea de Justiție a UE a aplicat Poloniei o amendă în valoare de un milion de euro pe zi, însă, la începutul acestui an, sancțiunea a fost diminuată la 500.000 de euro după ce organismul disciplinar a fost înlocuit cu o ”cameră de responsabilitate profesională”.

Amenda este dedusă din alocarea Poloniei din bugetul UE și ar trebui să rămână în vigoare până la pronunțarea verdictului de luni.

În noua sa hotărâre, CEJ și-a reafirmat poziția cu privire la atribuțiile punitive ale Camerei și a contestat în mod direct obligația de a furniza date cu caracter personal, cum ar fi apartenența la un partid politic și afilierea la un ONG, pe care judecătorii polonezi au fost obligați să o respecte.

"Publicarea pe Internet a informațiilor referitoare la apartenența în trecut la un partid politic nu este, în cazul de față, adecvată pentru atingerea presupusului obiectiv de consolidare a imparțialității judecătorilor", a anunțat luni Curtea Europeană de Justiție.

Dezvăluirea acestor date este ”de natură să expună judecătorii la riscuri de stigmatizare nejustificată, afectând în mod nejustificat percepția de către public în general față de acești judecători”.

Guvernul polonez a depus deja o legislație pentru a aborda cele mai controversate aspecte ale reformei și pentru a asigura deblocarea alocării sale de 35 de miliarde de euro din fondul de redresare COVID-19 al UE, pe care Bruxelles-ul o reține în prezent.

Printr-o decizie surprinzătoare, președintele polonez Andrzej Duda a ales să trimită proiectul legislativ la Curtea Constituțională a Poloniei, tergiversând și mai mult punerea în aplicare a reformei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE