Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski se întâlneşte cu Erdogan. Vizita are loc cu patru zile înaintea summitului NATO de la Vilnius

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlneşte vineri, la Istanbul, cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în ajunul împlinirii a 500 de zile de la începerea invaziei ruse în Ucraina şi cu câteva zile înaintea unui summit crucial al NATO, notează AFP.

''Avem nevoie de onestitate în relaţiile noastre'' cu Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat Zelenski joi, la Praga, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel. Este timpul de a demonstra ''curajul şi forţa acestei alianţe'', a adăugat el.

În timpul acestei prime vizite în Turcia a şefului statului ucrainean efectuate după februarie 2022, Zelenski şi Erdogan vor discuta, potrivit publicaţiei pro-guvernamentale Sabah, despre acordul privind exporturile de cereale ucrainene încheiat în iulie anul trecut cu medierea ONU şi a Turciei, document despre care Rusia a anunţat că nu vede ''niciun motiv'' pentru a fi prelungit după 17 iulie, data expirării sale.

O vizită crucială înaintea summitului de la Vilnius

Vizita lui Zelenski în Turcia are loc cu patru zile înaintea summitului NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, în cursul căruia conducerea Alianţei Nord-Atlantice speră să convingă Ankara să renunţe la veto-ul faţă de aderarea Suediei la organizaţie.

Joi, preşedintele Ucrainei s-a deplasat la Praga, după o vizită în Bulgaria pentru a discuta despre aderarea la NATO şi pentru a pleda pentru accelerarea livrărilor de arme de către această ţară mare producătoare de muniţii, în plină contraofensivă a armatei ucrainene împotriva forţelor ruse în sudul şi estul Ucrainei.

Liderul de la Kiev a declarat că ar dori ca Ucraina să primească un ''semnal clar'' că va fi primită în NATO. ''Ucraina nu a primit invitaţie, sub o formă sau alta. Cred că este necesar să se demonstreze forţa şi unitatea Alianţei'', a adăugat Zelenski.

Statele NATO sunt în căutarea unei poziţii unitare cu privire la garanţiile de securitate pe care sunt pregătite să le acord Kievului, dar şi la invitarea Ucrainei pentru a deveni membră a organizaţiei.

Referitor la contraofensiva ucraineană, Volodimir Zelenski a recunoscut că ''nu este rapidă'', dar a precizat că trupele Kievului avansează. ''Ofensiva nu este rapidă, este o realitate. Totuşi, noi avansăm, nu ne retragem ca ruşii. Acum noi avem iniţiativa'', a accentuat preşedintele ucrainean la Praga.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE