Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Zelenski, la Vilnius: "Ucraina aduce acasă o victorie semnificativă în ceea ce privește securitatea"

Summitul NATO de la Vilnius a început marți, fiind a patra reuniune a liderilor Alianței de când Rusia a invadat Ucraina. Sunt așteptate decizii cruciale în privința noilor planuri de apărare în eventualitatea unui atac al Rusiei, noile garanții de securitate pentru Ucraina și creșterea capacității de producție militară a statelor membre. România merge la Vilnius cu solicitări clare privind sporirea numărului de militari aliați pe teritoriul său, a echipamentelor militare și a capabilităților de apărare.

12/07/2023 , 16:47

Joe Biden, discurs alături de Volodimir Zelenski

Joe Biden a ținut o conferință de presă alături de Volodimir Zelenski în cadrul summitului NATO de la Vilnius.

"Ne dorim ca Ucraina să construiască o apărare puternică și capabilă, atât pe cale terestră, cât și pe apă, ceea ce o va ajuta să devină o forță de stabilitate în regiune și o descurajare pentru toate amenințările.

Doresc să mulțumesc colegilor lideri din G7 și lui Zelenski pentru munca depusă pentru a face toate acestea posibile.

Este o declarație puternică, o declarație puternică care arată angajamentul nostru pentru Ucraina - țară care își apără suveranitatea și care se luptă pentru stabilitate. Vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie și mulțumesc tuturor colegilor mei pentru susținerea acordată", a spus președintele SUA.

Zelenski: Rezultatul acestui summit este foarte important

Volodimir Zelenski a urcat la microfon pentru un scurt discurs după ce Joe Biden și-a încheiat intervenția.

Președintele ucrainean a declarat că rezultatul summitului de la Vilnius este "foarte important".

El le-a mulțumit membrilor pentru sprijinul acordat și a salutat "pachetul important de garanții de securitate" din partea țărilor G7.

"Astăzi, delegația ucraineană aduce acasă o victorie semnificativă în materie de securitate pentru Ucraina - pentru țara noastră, pentru poporul nostru, pentru copiii noștri."

Zelenski a declarat că demersul NATO deschide "noi oportunități de securitate" pentru țara sa.

"Le mulțumesc tuturor celor care au făcut-o posibilă", a spus el.

12/07/2023 , 13:41

Volodimir Zelenski, la summitul NATO de la Vilnius: ”Ne dorim pace și securitate”

Invitat la summitul NATO de la Vilnius, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat prelungirea mandatului secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, cu un an, până la 1 octombrie 2024, în contextul războiului din Ucraina, și și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul pe care Occidentul îl acordă Kievului pentru a respinge invazia rusă.

”Salut faptul că mandatul secretarului general a fost prelungit. Vă mulțumim pentru sprijinul care ne-a fost oferit. Este foarte apreciat.

Am discutat în detaliu despre situația războiului cu Rusia. Ne dorim pace și securitate. Ne dorim să oferim mai multă protecție oamenilor noștri. E una dintre principale noastre preocupări.

Sunt extrem de recunoscător tuturor liderilor care ne-au oferit acest pachet de asistență. (...) Soldații noștri au demonstrat că pot utiliza cu bine echipamentul pe care l-ați oferit și putem să facem față atacurilor teroriste”, a afirmat președintele Ucrainei.

Zelenski: ”Procesul de aderare al Ucrainei la UE și NATO continuă”

”Chiar dacă invazia rusă continuă în Ucraina, trebuie să știți că procesul de aderare la UE și NATO continuă.

De aceea, suntem foarte recunoscători pentru faptul că Ucraina va merge spre aderarea la NATO.

În mod particular mă refer la garanțiile de securitate care sunt foarte importante, garanții care ne vor ajuta să ne apropiem de NATO. Aceste garanții pot fi confirmate de țările G7”, a mai spus liderul de la Kiev.

Zelenski: Rezultate bune, la summit. Dacă am fi primit o invitație de aderare la NATO, ar fi și mai bune

”Rezultatele acestui summit sunt bune, dar dacă am fi primit o invitație (de aderare la NATO, n.red) ar fi și mai bune.

Nu suntem încă în NATO, dar realitatea acestui fapt se întâmplă. Pentru noi, sprijinul care vine din partea comunității internaționale este foarte important. Vreau să vă mulțumesc. Ne ajută pe noi ca națiune să ne apropiem de NATO”, a mai precizat Zelenski.

12/07/2023 , 12:40

Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic cu Ucraina, o premieră la summitul NATO

Summitul NATO continuă astăzi cu un eveniment în premieră: reuniunea Consiliului Nord-Atlantic cu Ucraina. Președintele Ucrainei a ajuns încă de ieri la Vilnius, fără a reuși să obțină însă ceea ce a solicitat cu insistență în ultima perioadă: un calendar clar de aderare a țării sale la NATO. Aliații au anunțat însă noi pachete de sprijin militar pentru Kiev, inclusiv antrenarea piloților ucraineni pe avioanele F-16, o astfel de bază de antrenament va fi construită inclusiv în România.

”Cred că este( n.r pe agendă) invitarea noastră pentru că vrem să ne aflăm pe același drum cu toți ceilalți și ceea ce știm este că, astăzi, vom avea această invitație când măsurile de securitate vor permite. Vreau să discut cu partenerii noștri toate acestea. Vom discuta azi și ne vom lupta pentru garanțiile de securitate ale Ucrainei, în drumul ei spre NATO”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Președintele Volodimir Zelenski a primit vestea că Ucraina nu va avea un calendar clar de intrare în NATO. Anunțul a fost atât de președintele american Joe Biden, cât și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

”Au fost invocate două motive. Primul și cel mai important este faptul că Ucraina are război în desfășurare pe teritoriul său, ceea ce o împiedică să devină membră a Alianței. În al doilea rând, are de soluționat probleme pe plan intern, precum lupta anticorupție, și aplicarea de măsuri pentru modernizarea Armatei și pentru consolidarea securității naționale.

Pentru a câștiga războiul, Ucraina urmează să primească un amplu ajutor, un angajament de lungă durată pentru protejarea securității sale. Acest angajament urmează să fie încheiat cu statele G7, cele mai puternic industrializate din lume. Va implica livrarea de echipamente în mod constant către Ucraina, antrenamente pentru trupele sale și, de asemenea, schimb de informații secrete”, a precizat Cristi Citre, trimisul special Euronews România la summitul NATO de la Vilnius.

Tot astăzi este în desfășurare o întâlnire bilaterală între Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, va avea loc Consiliul NATO - Ucraina, cu toate că oficialii de la Kiev nu au primit o foaie de parcurs clară pentru aderarea la Alianță.

12/07/2023 , 08:14

Ucraina ar putea adera la NATO printr-un proces simplificat

Liderii statelor NATO au stabilit în prima zi a summitului de la Vilnius că procesul de aderare a Ucrainei va fi simplificat. Anunțul a fost făcut de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. A fost pentru prima oară când Finlanda s-a așezat la masa aliaților. Suedia ar putea fi admisă și ea după ce Turcia a anunțat că renunță la obiecții, în ajunul reuniunii.

Liderii celor 31 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice s-au reunit în capitala Lituaniei pentru a transmite un mesaj de unitate în fața agresiunii Rusiei în Ucraina. Consolidarea Flancului Estic, modernizarea capacității defensive și de descurajare, dar și sprijinul pentru Ucraina sunt principalele mize ale Alianței.

”În primul rând, s-a decis un nou pachet de asistență aeriană pentru Ucraina, pentru a asigura tranziția de la antrenamentele și doctrinele din era sovietică la unele adaptate standardelor NATO. În al doilea rând, un nou Consiliu NATO-Ucraina, pentru consultări de criză și luarea unor decizii, la care vom participa ca egali. În al treilea rând, am reafirmat faptul că Ucraina va deveni membru NATO și am fost de acord să înlăturăm cerințele pentru un plan de acțiune”; a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

În ciuda asigurărilor lui Stoltenberg privind locul Ucrainei în NATO, convenit de principiu la București, în 2008, președintele Volodimir Zelenski a atras atenția că ar fi absurd ca Ucraina să nu primească un calendar pentru invitaţia de aderare la NATO. El a marșat pe ideea că absența unei decizii va încuraja agresiunea Rusiei.

”Așteptăm cu nerăbdare să continuăm o alianță NATO unită. Presa americană m-a auzit spunând de multe ori și încă mai consider că președintele Putin crede că modul în care ar putea reuși este să dividă NATO. Nu va reuși să facă asta”, a afirmat președintele american Joe Biden.

La summitul de la Vilnius, președintele Klaus Iohannis va pleda pentru un pachet militar de întărire a flancului estic.

Lucrările summitului NATO de la Vilnius se vor desfășura pe parcursul a două zile, la reuniune participând și președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în calitate de invitat special.

NATO își reconfigurează forțele de apărare pentru a răspunde imediat la un eventual atac, anunță secretarul general. Vorbind despre temele summitului de la Vilnius, Jens Stoltenberg a spus că Ucraina rămâne în centrul atenției, cu noi programe de sprijin. În plus, Ucrainei i se va spune din nou că va fi parte a NATO, dar nu în timpul războiului.

11/07/2023 , 13:08

Klaus Iohannis, la summitul NATO: ”Voi susține măsuri de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic”

Klaus Iohannis, Președintele României, a făcut declarații marți în timpul unei conferințe de presă la Vilnius, subliniind că una dintre prioritățile țării la summitul NATO este consolidarea flancului estic, având în vedere situația din Ucraina și conflictul în desfășurare.

”În ceea ce privește obiectivele prioritare pentru România, acest Summit are mize importante, care țin de prioritățile noastre de politică externă și de securitate.

Obiectivele noastre sunt, în primul rând, cele care țin de noua postură de descurajare și apărare a Alianței, care se bazează pe conceptul de Apărare Înaintată. Acest concept a fost anunțat la Madrid, adică o prezență NATO consolidată din toate punctele de vedere. 

Voi susține adoptarea de măsuri suplimentare pentru consolidarea Flancului Estic pe toate componentele operaționale. 

Adoptarea Planurilor de Apărare Regională, inclusiv a celui care include România, reprezintă un element central, care va permite un răspuns eficient al Alianței la două amenințări majore: Rusia și terorism.

Urmărim, de asemenea, menținerea unei implicări sporite aliate în regiunea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru securitatea euroatlantică. 

În ceea ce privește Ucraina, România va continua să fie un susținător ferm al integrării în NATO. Voi susține un angajament sporit în termeni politici și practici, care să permită o mai mare apropiere a acestui stat de Alianță”, a declarat Klaus Iohannis.

România își exprimă sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei

Președintele a subliniat dorința de a realiza progrese în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, bazându-se pe angajamentul asumat de Alianță la București în 2008. De asemenea, a amintit semnarea unei declarații bilaterale cu Președintele Zelenski, în care România își exprimă sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei. Această semnare a avut loc în cadrul întâlnirii de la Chișinău, pe 1 iunie.

”Dorim să marcăm progrese în ceea ce privește aderarea Ucrainei la Alianță construind pe baza angajamentului asumat de NATO la București, în 2008. 

Am semnat, după cum probabil vă amintiți, o declarație bilaterală cu Președintele Zelenski privind susținerea pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, acest lucru s-a întâmplat când am avut întâlnirea de la Chișinău, pe 1 iunie. 

Organizarea primei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, cu participarea Președintelui Zelenski, va fi un moment de importanță simbolică, pentru că vom avea Ucraina la masă, ca partener de dialog egal cu ceilalți. 

Pentru noi, este esențială menținerea unității aliate în luarea deciziilor pe această temă.

La aceasta se adaugă sprijinul pentru partenerii vulnerabili, mai ales pentru Republica Moldova, cea mai expusă presiunilor Rusiei. Astfel, voi avea un mesaj fără echivoc cu privire la susținerea consolidării capacității de apărare și a rezilienței Republicii Moldova.

La Summit voi puncta și valoarea de netăgăduit a legăturii transatlantice pentru securitatea noastră, a tuturor, în special în actualul context de securitate.

De asemenea, voi susține adoptarea unui angajament sporit în ceea ce privește investițiile în apărare, necesar pentru a consolida așa-numitul Defence Pledge, din 2014.

În încheiere, salut acordul între Suedia și Turcia, facilitat de Secretarul General al NATO, care marchează progrese mult așteptate în ceea ce privește aderarea Suediei. Sper ca acest proces să se finalizeze cât mai curând”, a mai spus președintele.

11/07/2023 , 11:19

Joe Biden și Volodimir Zelenski, întâlnire bilaterală cu ocazia summitului NATO de la Vilnius

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski vor avea miercuri o întâlnire bilaterală la Vilnius, capitala Lituaniei, unde este organizat summitul NATO, a confirmat un oficial american pentru agenția Reuters.

Volodimir Zelenski nu a confirmat încă dacă va fi prezent în capitala Lituaniei. În schimb, liderul de la Kiev a anunțat luni seară că Ucraina va deveni stat membru NATO și se așteaptă ca la Vilnius să se ia o decizie în privința unui ”algoritm” privind aderarea.

"Încă mai lucrăm la formulare, adică la cuvintele exacte ale unei astfel de confirmări, dar deja înţelegem faptul că Ucraina va fi în alianţă. Lucrăm pentru a face algoritmul de obţinere a calităţii de membru cât mai clar şi mai rapid posibil", a spus Zelenski, potrivit Agerpres.

Liderul ucrainean a menționat că, cu ocazia summitului de la Vilnius, ar trebui să se confirme că Ucraina este deja membră ”de facto” a NATO, pe motiv că dispune de armament de la aliaţi şi are valori comune cu aceştia.

”Chiar dacă se vor exprima poziţii diferite, tot este clar că Ucraina merită să fie în alianţă. Nu acum - e război; dar avem nevoie de un semnal clar. Şi avem nevoie de acest semnal chiar acum", a menționat Zelenski, conform sursei citate.

Cu o zi înainte de începerea reuniunii la nivel înalt, statele membre NATO au încercat luni să depășească divergențele în legătură cu modul în care se va deschide calea Ucrainei spre aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

Potrivit unor diplomaţi europeni, cei mai mari aliaţi occidentali ai Ucrainei nu au finalizat deocamdată cadrul care va permite acordarea de garanţii de securitate pe termen lung Ucrainei. Decizia ar putea fi anunţată abia la sfârşitul summitului NATO. Negocierile continuă şi pentru a se ajunge la un acord privind oportunitatea invitării oficiale a Ucrainei şi momentul unei astfel de invitaţii, precum şi referitor la condiţiile care trebuie îndeplinite şi monitorizarea progreselor părţii ucrainene.

11/07/2023 , 07:47

Klaus Iohannis, printre liderii care vor dezbate subiectul aderării Ucrainei la NATO

Președintele Klaus Iohannis participă marți și miercuri la Summitul NATO de la Vilnius. Potrivit Administrației Prezidențiale, reuniunea la nivel înalt organizată în Lituania are loc într-un moment critic pentru securitatea euroatlantică, în al doilea an de la începerea agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Liderii Alianței Nord-Atlantice vor evalua implementarea deciziilor adoptate la reuniunea de la Madrid din 2022, moment în care a fost adoptat şi Conceptul Strategic în vigoare, ce pune accent pe consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare, conform Agerpres.

Unul dintre principalele obiective este reprezentat și de sprijinul politic şi practic pentru Ucraina, precum şi realizarea de progrese concrete în direcţia aderării sale la Alianţă.

"Semnificaţia deosebită a acestei reuniuni la vârf este generată de faptul că va reflecta modul în care comunitatea euroatlantică continuă să îşi articuleze răspunsul faţă de mediul actual de securitate serios afectat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta se referă inclusiv la asigurarea unei prezenţe Aliate întărite pe Flancul Estic, cu alocări de forţe, echipamente şi capabilităţi. Totodată, cooperarea cu partenerii NATO va fi consolidată inclusiv în privinţa dialogului politic", a anunțat Administrația Prezidențială.

Summitul NATO de la Vilnius. Reuniunile la care va participa Klaus Iohannis

Programul Summitului va include trei reuniuni la cel mai înalt nivel ale Consiliului Nord-Atlantic, inclusiv în formate cu Ucraina, Uniunea Europeană şi partenerii NATO din Indo-Pacific.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, marţi, la o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de Guvern, cu participarea Suediei, ca stat invitat să adere la NATO.

Discuţiile se vor concentra asupra evaluării mediului de securitate şi apărare marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi a ameninţărilor de securitate care decurg din acţiunile ilegale ale Rusiei.

O altă temă ce ar urma să fie dezbătută vizează consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO, precum şi adaptarea şi modernizarea Alianţei în contextul de securitate actual. Liderii aliaţi vor discuta inclusiv despre angajamentul privind creşterea investiţiilor în apărare.

Miercuri, şeful statului va fi la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern, la care vor participa atât Suedia, în calitate de stat invitat, cât şi partenerii din regiunea Indo-Pacificului - Australia, Republica Coreea, Japonia, Noua Zeelandă, precum şi preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Reuniunea va aborda relaţiile NATO cu aceşti parteneri, precum şi provocările de securitate din regiunea Indo-Pacific.

Klaus Iohannis vrea să solicite o protecție mai bună pentru România și Republica Moldova

Tot miercuri, președintele Klaus Iohannis urmează să participe la prima reuniune a Consiliului NATO - Ucraina la nivel de şefi de stat şi de Guvern. Este vorba despre un nou format, menit să consolideze relaţia politică NATO - Ucraina, oferind în acelaşi timp sprijinul necesar pentru avansarea aspiraţiilor euroatlantice ale Ucrainei.

Conform Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis va sublinia importanţa fundamentală a continuării implementării deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, astfel încât să fie realizată, în mod unitar şi coerent, pe întregul Flanc, o veritabilă Apărare Înaintată.

"Preşedintele Klaus Iohannis va puncta importanţa deciziilor reuniunii aliate în ceea ce priveşte adoptarea unui pachet de întărire a posturii aliate pe Flancul Estic, pe termen lung, în măsură să ofere ţării noastre un grad superior de securitate şi apărare. De asemenea, şeful statului va reitera susţinerea robustă pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte concretizarea aderării sale la NATO, precum şi pentru partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova. În cadrul summitului, preşedintele României va susţine reflectarea, în documentele şi deciziile aliate ce vor fi adoptate, a importanţei regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică", a mai precizat Administraţia Prezidenţială.

Surse oficiale citate de Agerpres susțin că ”deciziile adoptate la Vilnius vor fi de natură a asigura României un nivel superior de protecţie şi apărare, vor ancora solid ţara noastră în arhitectura de descurajare şi apărare Aliată şi vor demonstra concret caracterul de regiune de importanţă strategică pentru Alianţă al Mării Negre".

Pentru postura Aliată pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, mesajul principal al summitului este acela că NATO se modernizează pentru o nouă etapă a apărării colective.

Pentru România acest lucru înseamnă o descurajare şi o apărare multi-domeniu (domeniile operaţionale sunt integrate, iar apărarea aeriană şi antirachetă, apărarea cibernetică, spaţială, forţele terestre şi cele maritime sunt complet interoperabile), o nouă generaţie de planuri de apărare, un angajament pe termen lung de creştere a investiţiilor în apărare, continuarea eforturilor naţionale susţinute pentru consolidarea apărării şi întăririi contribuţiilor României la măsurile şi activităţile de descurajare şi apărare ale Alianţei, la misiunile aliate şi la efortul de modernizare a structurilor de comandă şi control, crearea în România a unui centru de pregătire a piloţilor de avioane F-16, împreună cu Olanda, o contribuţie tot mai mare a ţării noastre la dimensiunea cibernetică, au precizat sursele citate.

În acest sens, omânia va face paşi înspre alăturarea la Programul privind Securitatea Spaţiului Aerian în regiunea Mării Negre, derulat de către o Agenţie NATO, au mai menționat sursele citate.

În seria rezultatelor la Summitul NATO se înscrie şi faptul că, în premieră, în comunicatul reuniunii, sunt apreciate eforturile Republicii Moldova pe drumul integrării europene. Şi tot în premieră, un ministru din Republica Moldova este invitat să participe la sesiunea ministerială din cadrul unui Summit al Alianţei.

Summitul de la Vilnius este primul la care Finlanda participă în calitate de membru.

Consiliul NATO-Ucraina

Cei 31 de lideri ai statelor ce alcătuiesc NATO sunt obligați de situația mondială să pună la punct rapid noi planuri de apărare. O actualizare care nu a mai fost făcută de trei decenii. Evident că strategii de apărare în fața agresiunii existau și până acum, doar că războiul din Ucraina schimbă situația.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”La summit, vom lua noi măsuri majore pentru a ne consolida descurajarea agresiunilor, cu trei noi planuri regionale de apărare pentru a contracara cele două amenințări principale la adresa alianței noastre, Rusia și terorismul. Un plan pentru nord, Atlantic și regiunea euro-arctică. Unul pentru centru, care acoperă regiunea baltică și Europa Centrală și Planul sudic pentru Marea Mediterană și Marea Neagră. Pentru a executa aceste planuri, NATO va avea 300.000 de soldați care vor putea interveni imediat, inclusiv o putere substanțială de luptă aeriană și navală.”

În privința Ucrainei, care cere cu insistență să fie primită în NATO, există o reținere din partea multor state aliate. Ele aduc aminte că în Ucraina este un război, pornit de Rusia, și nu ar vrea să îl vadă extins în Europa. De aceea Ucrainei i se va spune din nou că ușa NATO este deschisă, dar în vremuri de pace. Până atunci, Kievului i se propune o colaborare pe termen lung în așa numitul Consiliu NATO-Ucraina.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO: ”În primul rând, vom conveni asupra unui program multianual de asistență pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO. În al doilea rând, ne vom îmbunătăți legăturile politice prin înființarea Consiliului NATO-Ucraina și, în al treilea rând, mă aștept ca liderii aliați să reafirme că Ucraina va deveni membră a NATO și să acționeze uniți cu privire la modul de a aduce Ucraina mai aproape de obiectivul său.”

Înființarea Consiliului NATO-Ucraina este văzută drept un compromis care va duce acum la consolidarea legăturilor în vederea unei viitoare aderări la alianța nord-atlantică. Consiliul ar permite Ucrainei să participe mult mai îndeaproape la activitatea aliaţilor din NATO şi să se implice în dezvoltarea acesteia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE