Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, întâlnire privată cu Viktor Orban. Reacția premierului Ungariei: ”E începutul unei frumoase prietenii”

Premierul României Marcel Ciolacu s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său maghiar, Viktor Orban. Cei doi au luat prânzul împreună și au avut o discuție informală despre afaceri bilaterale și investițiile companiilor românești în Ungaria. Aceasta este prima oară când Viktor Orban are o întrevedere cu premierul României, înainte de o astfel de vizită privată.

La întâlnire au fost prezenți și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar și președintele UDMR, Kelemen Hunor. Premierii au discutat și despre aderarea României la Spațiul Schengen.

Vizita lui Viktor Orban la București a fost una privată, motiv pentru care nu a figurat pe agenda oficială a premierului Ciolacu.

"Acesta este începutul unei frumoase prietenii", a scris prim-ministrul Ungariei pe Facebook, după întâlnire.

De la București, Viktor Orban va merge la Băile Tușnad, unde va participa la lucrările Universității de Vară. Premierul maghiar va susține acolo un discurs în cursul zilei de sâmbătă. Pentru Marcel Ciolacu a fost a treia întâlnire cu un omolog din afara țării, după cele cu Dorin Recean și Olaf Scholz.

Marcel Ciolacu cere sprijinul Ungariei pentru aderarea la Schengen

Guvernul României a emis un comunicat, în urma întâlnirii private pe care premierul Marcel Ciolacu a avut-o cu omologul său ungar, Viktor Orban.

”Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că, în ansamblul relațiilor româno-ungare, partea română își dorește să mențină o abordare deschisă, pozitivă, constructivă și concentrată pe proiecte concrete în beneficiul cetățenilor din cele două state.

Premierul Ciolacu a salutat susținerea manifestată de guvernul maghiar pentru eforturile României de aderare la spațiul Schengen și a exprimat speranța că Ungaria va continua să fie un aliat al țării noastre în această privință.

Cei doi premieri au discutat despre inițierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele țări. De asemenea, premierul roman a subliniat necesitatea intensificării investițiilor companiilor românești în Ungaria.

În perspectiva preluării Președinției Consiliului UE de către Ungaria în primul semestru al anului viitor, a avut loc și un schimb de opinii pe tema priorităților la nivel european.

În cadrul întâlnirii, premierul Ciolacu a evidențiat și importanța transmiterii de mesaje de susținere a solidarității și unității la nivelul Uniunii Europene, a sprijinului UE și NATO pentru Ucraina în contextul agresiunii militare a Rusiei”, se arată în comunicatul emis de Guvernul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE