Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Presa maghiară: Un oficial al lui Viktor Orban spune că Ungaria a decis să înceapă ”reunificarea națiunii”

Duminică, 4 iunie, s-au aniversat 103 ani de la adoptarea Tratatului de la Trianon, în urma căruia Ungaria pierdea teritorii, după Primul Război Mondial. Însă un oficial maghiar de rang înalt, Peter Szilagyi, a făcut o declarație considerată de mulți cel puțin nepotrivită.

La ceremonia de predare a Podului Apartenenței, secretarul de stat adjunct pentru politici naționale a avut o alocuțiune în care a făcut afirmații cu puternic accent naționalist.

Peter Szilagyi: "Am decis să începem reunificarea naţiunii"

"Limba noastră maternă, tradiţiile şi cultura nu vor face doar parte din memorie, ci şi din realitatea vieţii de zi cu zi. Din 2010, guvernul maghiar lucrează pentru a duce la capăt această speranţă. Ca urmare, 150.000 de maghiari care trăiesc în străinătate au devenit parte a naţiunii maghiare de drept public. Scopul guvernului este de a face posibil ca maghiarii care locuiesc în străinătate să prospere în patria lor, să consolideze identitatea maghiară a comunităţilor. (...)

Nu vom permite graniţelor naţionale să ne despartă de compatrioţii noştri. Am decis să începem reunificarea naţiunii. Maghiarii care trăiesc în străinătate vor deveni din nou membri cu drepturi depline ai naţiunii. Cu sprijinul reţelei instituţiilor de învăţământ maghiare din străinătate, 300.000 de copii pot beneficia în fiecare an de educaţie de calitate, în limba maternă, în Bazinul Carpatic şi în întreaga lume. (...)

Scopul politicii naţionale este de a creşte gradul de conştientizare că suntem responsabili pentru maghiarii de peste graniţă. Ungurii au rezistat testului timpului şi, datorită politicii naţionale din ultimii ani, sunt mai puternici ca niciodată", a fost declarația lui Petrer Szilagyi, citat de publicația maghiară Hirado.

În noiembrie 2022, premierul Viktor Orban a purtat un fular cu harta" Ungariei mari"

În alocuțiunea sa, Peter Szilagyi a amintit că această decizie a fost luată de Guvern în urmă cu 13 ani. În plus, el a ținut să readucă în discuție faptul că, pe 4 iunie 1920, a avut loc un moment de reculegere în instituțiile statului și în școli și că zeci ce mii de oameni îmbrăcați în haine de doliu s-au adunat la Budapesta.

Potrivit spuselor sale, Guvernul oferă sprijin ca elevii școlilor din Ungaria să poată vizita zonele locuite de maghiari din țările vecine.

În noiembrie 2022, la un meci de fotbal dintre Ungaria și Grecia, premierul Ungariei, Viktor Orban, a purtat un fular cu harta "Ungariei mari".

Eșarfa prezenta granițele fostului regat al Ungariei, care include Austria, Croația, România, Serbia, Slovacia și Ucraina din zilele noastre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE