Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scandalul provocat de fularul cu Ungaria Mare al lui Viktor Orban ia amploare. Ucraina îl convoacă de urgență pe ambasadorul ungar

Premierul Viktor Orban a stârnit controverse după ce s-a afișat la un meci de fotbal cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari, ce cuprindea teritorii care, după Primul Război Mondial, au revenit în componența României, Ucrainei și a altor state. Ministerul ucrainean de Externe a calificat gestul lui Orban drept unul „inacceptabil” și l-a convocat pe ambasadorul Ungariei pentru a da explicații, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, a precizat marți că autoritățile de la Kiev îl vor convoca pe ambasadorul Ungariei „care va fi informat că gestul lui Viktor Orban este inacceptabil”.

"Promovarea ideilor revizioniste în Ungaria nu contribuie la dezvoltarea relațiilor ucraineano-maghiare și nu respectă principiile politicii europene. Așteptăm scuze oficiale din partea Ungariei și o dezmințire a încălcărilor asupra integrității teritoriale a Ucrainei", a scris Nikolenko pe Facebook.

Presa din Ucraina a publicat imagini cu Viktor Orban în timp ce purta un fular care avea imprimată harta Ungariei Mari ce includea teritorii care în prezent aparțin Ucrainei, Austriei, Slovaciei, României, Croației și Serbiei.

Totodată, Ministerul de Externe al României a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban, care s-a afişat cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei.

Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este „în contrast evident cu atmosfera de deschidere a ministrului român al Afacerilor Externe”.

„Ca urmare a afişării prim-ministrului Ungariei, domnul Viktor Orban, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naţionalele Ungariei şi Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere şi relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al Afacerilor Externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât şi cu premierul ungar'', precizează MAE.

Într-un mesaj publicat marți pe Facebook, Viktor Orban nu a făcut referire în mod direct la controversele pe care le-a stârnit.

„Fotbalul nu este politică. Nu vedeți în el lucruri care nu există. Echipa națională a Ungariei aparține tuturor maghiarilor, oriunde ar trăi!”, a scris șeful Executivului de la Budapesta.

Viktor Orban a stârnit frecvent controverse cu țările vecine, prin faptul că a făcut referire la teritoriul Ungariei de dinaintea Primului Război Mondial.

Cele două țări s-au confruntat în mod repetat în ultimii ani din cauza a ceea ce Ungaria a declarat că ar fi fost limitări ale dreptului etnicilor maghiari care trăiesc în Ucraina de a-și folosi limba maternă, în special în educație, în condițiile în care statul ucrainean a adoptat în 2017 o lege care restricționează utilizarea limbilor minoritare în școli.

Aproximativ două milioane de etnici maghiari trăiesc în țările din vecinătatea Ungariei, dintre care 1,2 milioane în România și 150.000 în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE