Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungurii protestează față de propaganda media. Manifestanții au demonstrat la sediul televiziunii publice

Publicat de: Mirabela Vasile

Peste 1.500 de demonstranți au protestat în fața sediului televiziunii publice din Ungaria. Ei consideră că angajații produc știri false și propagandă sponsorizată de stat, în favoarea guvernului.

Demonstranții au cerut demisia directorului societății publice de media și "reflectarea în mod corect" a valului recent de proteste și greve majore ale profesorilor și studenților maghiari.

Acțiunile de revendicare a salariilor și condițiilor de muncă mai bune pentru profesori sunt în mare parte ignorate de mass-media de stat, în ciuda faptului că la unele proteste au participat zeci de mii de persoane.

Protestul, numit "blocarea fabricii de minciuni", a fost organizat de un deputat independent din opoziție, fost membru al partidului de guvernământ Fidesz, și cunoscut ca activist anticorupție. El a afirmat că guvernul Ungariei a creat o "mașinărie de propagandă", care a refuză să acorde timp de antenă vocilor opoziției, în timp ce susține în mod deschis politicile partidului de guvernământ.

Guvernul Ungariei, condus din 2010 de premierul naționalist Viktor Orban, a fost acuzat în mod frecvent de erodarea libertății presei și de reducerea mecanismelor democratice de control și echilibru în țară.

În septembrie, legislativul Uniunii Europene a declarat că, sub conducerea lui Orban, Ungaria a devenit "un regim hibrid de autocrație electorală" și că subminarea valorilor democratice ale Uniunii a îndepărtat Ungaria din comunitatea democrațiilor. Guvernul lui Orban se confruntă cu sancțiuni financiare de miliarde de dolari din partea UE din cauza preocupărilor legate de corupție și de încălcarea statului de drept.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE