Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ungaria: Compromisuri cu Bruxelles pentru deblocarea fondurilor de redresare

Ungaria este pregătită să ajungă la un compromis cu Bruxelles pentru a pune capăt impasului de lungă durată, care a blocat accesul țării la fondul de recuperare după pandemia de COVID-19 din UE, potrivit unui ministru din guvernul lui Viktor Orbán.

„Sunt încrezător că această schimbare, adică noua mea numire ministerială, ar putea contribui la un nou impuls pentru negocieri”, a declarat joi, pentru Euronews.com, Tibor Navracsics, care a fost numit recent ministru ungar pentru dezvoltare regională și utilizarea fondurilor UE.

„Deoarece Ungaria este ultimul stat membru al UE care nu are un acord cu Comisia Europeană privind un plan național de redresare, obiectivul nostru este să accelerăm cât mai mult posibil negocierile, astfel încât să putem semna acest acord până la sfârșitul anului,” a adăugat Tibor Navracsics.

Problemele nerezolvate ale Ungariei

Comisia continuă să refuze aprobarea planului de redresare al Ungariei, din cauza unor probleme legate de statul de drept care, în opinia executivului, rămân nerezolvate. Preocupările se referă la neregulile sistematice din întreaga țară, care implică corupția, clientelismul, frauda în domeniul achizițiilor publice și alocarea fondurilor publice.

Ungaria are una dintre cele mai ridicate rate din UE în ceea ce privește licitațiile cu ofertant unic, în cadrul cărora un contract public este atribuit singurei companii care și-a depus candidatura.

„Ungaria rămâne predispusă la corupție și fraudă cu implicarea fondurilor publice și este supusă de ani de zile unui regres al statului de drept”, a declarat Transparency International anul trecut într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei.

Suma care poate fi solicitată de Ungaria

Inițial, Budapesta a solicitat subvenții în valoare de 7,2 miliarde de euro din fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. O combinație de factori economici negativi, printre care se numără o criză persistentă de energie electrică, lanțuri de aprovizionare perturbate, războiul din Ucraina, sancțiunile împotriva Rusiei și inflația în creștere, a făcut ca guvernul să se răzgândească și a cerut împrumuturi cu dobândă redusă pentru a completa pachetul.

Ungaria are dreptul de a solicita împrumuturi de până la 9,6 miliarde de euro, care sunt rambursate în timp. Pentru a obține undă verde din partea Comisiei, fiecare țară trebuie să fie de acord să realizeze o serie de reforme și să îndeplinească o serie de etape, concepute în funcție de caracteristicile naționale.

Navracsics, care este fost comisar european, a declarat că negocierile din culise cu Bruxelles-ul au dus la „soluții destul de bune” la nivel tehnic.

„În ceea ce privește chestiunile legate de achizițiile publice și, de asemenea, în ceea ce privește preocupările legate de corupție, noi propunem lucruri asupra cărora experții Comisiei pot fi de acord. Sper să avem un acord și la nivel politic”, a declarat Tibor Navracsics.

Planurile de redresare la nivel de UE

Evaluarea optimistă a ministrului vine la câteva zile după ce Comisia a aprobat planul de redresare al Poloniei, care a fost blocat timp de mai bine de un an, din cauza unor reforme judiciare controversate. Varșovia s-a angajat să implementeze modificări ale legislației actuale, pentru a respecta standardele UE, deși experții juridici sugerează că modificările sunt de fațadă și că acestea oferă în continuare executivului prea multă putere asupra sistemului judiciar.

În urma aprobării planului polonez, Ungaria și Țările de Jos au rămas singurele țări din UE care nu au un plan de redresare aprobat. Guvernul olandez nu și-a prezentat încă programul.

Discuțiile dintre Budapesta și Bruxelles au continuat de când Ungaria și-a prezentat planul în mai 2021, dar progresele au fost lente. Printre schimbările promise de guvern pentru a impulsiona discuțiile se numără un plan de reducere a proporției de licitații cu un singur ofertant în achizițiile publice.

Ungaria este acuzată de ani de zile că promovează un mediu de clientelism și acaparare de terenuri generalizate de către elita politică și oligarhii țării, care deseori folosesc banii contribuabililor europeni în scopuri proprii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE