Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ungaria a folosit în mod abuziv programul de spionaj Pegasus. Aproximativ 300 de maghiari au fost supravegheați

Publicat de: Euronews

Şeful delegaţiei comisiei Parlamentului European privind programul de spionaj Pegasus, Jeroen Lenaers, a declarat marţi, la Budapesta, că "există toate indiciile" că acest spyware "a fost folosit în mod abuziv" în Ungaria, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.

Jeroen Lenaers a susţinut o conferinţă de presă alături de raportoarea din partea PE, Sophia in 't Veld, după o vizită de două zile în Ungaria, ca parte a unei anchete în mai multe state membre ale UE privind o potenţială folosire necorespunzătoare a programului de spionaj Pegasus, dezvoltat de o companie israeliană.

Aproape 300 de maghiari au fost supravegheati cu ajutorul Pegasus

Conform unor relatări de la mijlocul lui 2021, aproximativ 300 de cetăţeni ungari au fost supuşi supravegherii prin acest spyware.

Lenaers a declarat că multe dintre întrebările delegaţiei "au rămas fără răspuns". Potrivit acestuia, guvernul ungar a refuzat să aibă o întâlnire cu delegaţia PE, înainte de sosirea ei, fără a oferi un motiv plauzibil.

El a mai spus că ministrul ungar al Justiţiei, Judit Varga, "a ales să ne atace cu teorii ale conspiraţiei despre forţe străine care atacă Ungaria".

Lenaers, eurodeputat olandez din grupul PPE, a mai declarat că nu au primit nicio explicaţie privind numărul mare de persoane ale căror convorbiri au fost interceptate de autorităţile ungare.

"Sunt demonstranţii, avocaţii şi jurnaliştii cu adevărat o ameninţare la adresa siguranţei publice?", s-a întrebat el, precizând că autorităţile ungare au invocat îngrijorări privind securitatea naţională ca "motiv general de a lua ca ţintă pe oricine".

Drepturile de bază, încălcate

Lenaers a mai spus că această practică încalcă legislaţia UE şi a cerut guvernului ungar "să respecte legislaţia UE, să protejeze drepturile fundamentale şi să le ofere cetăţenilor Ungariei opţiuni corespunzătoare de despăgubiri".

"Aici, în Ungaria, este clar că oamenii simt că drepturile de bază le sunt încălcate sistematic", a subliniat eurodeputatul olandez.

Măsurile de protejare a victimelor şi soluţiile juridice "nu sunt suficiente" deoarece ţintele programului de spionaj nu sunt notificate decât după ce supravegherea s-a încheiat, ceea ce contravine jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, a mai afirmat Lenaers.

Pegasus permite o intruziune excesivă în viața privată a persoanei urmărite

El a cerut guvernului de la Budapesta să nu mai folosească formula foarte largă "îngrijorări privind securitatea naţională" ca motiv de supraveghere.

La rândul său, Sophia in 't Veld a declarat că a folosi un program de spionaj împotriva unor persoane "vitale pentru democraţie", aşa cum sunt jurnaliştii, activiştii şi politicienii de opoziţie, contravine statului de drept. Ea a spus că Pegasus permite o intruziune excesivă în viaţa privată a ţintei prin accesarea întregului conţinut de pe telefonul său mobil.

Sophia in 't Veld, care este de asemenea eurodeputată olandeză, însă din partea grupului Renew Europe, a atras atenţia că abuzul de programe de spionaj este "cea mai mare ameninţare la adresa democraţiei în acest moment" şi că, în acest fel, "pot fi manipulate alegerile".

Comisia urmează să îşi pregătească raportul final în aprilie, a mai precizat Lenaers. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE