Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Suedia: Doi frați au fost condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei

Doi frați din Suedia au fost condamnați pentru spionaj în favoarea Rusiei. Unul dintre ei își va petrece tot restul vieții în închisoare, iar celălalt a primit o pedeapsă de aproape zece ani după gratii.

Cel mai mare scandal de spionaj

Cazul a fost descris ca fiind cel mai mare scandal de spionaj din istoria recentă a Suediei.

Cei doi frați au fost arestați anul trecut. Ei sunt acuzați că au furnizat timp de un deceniu informații secrete Rusiei. Bărbații, de origine iraniană, nu și-au recunoscut niciodată vina.

Mans Wigren, consilier șef al unui tribunal din Stockholm: „După cum putem vedea din probele pe care le avem, scopul învinuiților a fost să se îmbogățească. Nu există circumstanțe atenuante.”

De ce s-a dat condamnare pe viață?

Cel mai mare dintre frați a fost condamnat la închisoare pe viață pentru spionaj în formă agravată. Bărbatul a deținut o funcție de rang înalt în cadrul Forțelor armate suedeze. Astfel, a făcut rost de documente secrete pe care le-ar fi divulgat.

Fratele mai mic i-a fost complice și a primit o pedeapsă mai blândă. Acum câteva săptămâni, autoritățile din Suedia a reținut alte două persoane, suspectate de spionaj pentru Rusia. Este vorba de doi imigranți din Rusia, soț și soție. Cei doi ar fi colectat informații împotriva Suediei și Statelor Unite. Potrivit procurorilor, suspiciunile se referă la achiziția ilegală de tehnologie pentru industria militară rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE