Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România, printre țările care cer UE încă o prelungire a interdicției de import a cerealelor ucrainene

Cinci state europene, printre care și România, vor ca interdicția de import a cerealelor ucrainene să fie prelungită cel puțin până la finalul anului, au precizat miercuri miniștrii Agriculturii ai acestor țări, reuniți la Varșovia, relatează The Guardian.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis României, Bulgariei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei să interzică vânzarea pe piața internă de grâu, porumb, semințe de rapiță și de floarea-soarelui din Ucraina, permițând în același timp tranzitul acestor produse pentru a fi exportate în alte zone. Această interdicție urmează să se încheie la data de 15 septembrie.

Aceste state se numără printre cele care susțin la nivel diplomatic Kievul în războiul împotriva Moscovei, dar au atras atenția că afluxurile de cereale ucrainene au afectat fermierii locali.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a afirmat pentru agenția Reuters că cele cinci state europene au semnat o declarație comună privind prelungirea interdicției cel puțin până la finalul anului 2023, document pe care îl vor prezenta în discuțiile purtate cu Comisia Europeană.

Cele cinci țări au cerut au solicitat Uniunii Europene să le permită prelungirea restricțiilor pe care le-au impus asupra importurilor de cereale ucrainene, în așa fel încât să-și poată proteja fermierii.

"Am semnat o declarație comună a cinci țări - Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România - privind prelungirea embargoului asupra importurilor (...) de cereale din Ucraina în țările noastre până la sfârșitul anului", a declarat Robert Telus după o întâlnire cu omologii săi la Varșovia, conform AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE