Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin nu participă la summitul Brics din Africa de Sud. Pe cine a desemnat să reprezinte Rusia

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul Brics, organizat în luna august în Africa de Sud. Decizia a fost luată de ”comun acord” cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care va reprezenta Rusia la reuniunea la nivel înalt în locul liderului de la Kremlin, relatează The Guardian.

Informația a fost confirmată de președinția Africii de Sud printr-un comunicat pe această temă.

”De comun acord, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu va participa la summit, dar Rusia va fi reprezentată de ministrul de Externe, Serghei Lavrov”, se arată în comunicatul președinției sud-africane.

Vladimir Putin, prin videoconferință la summitul Brics

În schimb, surse citate de agențiile ruse RIA și Interfax precizează că Vladimir Putin va lua parte la summitul Brics, însă doar prin sistemul de videoconferință.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat pentru Interfax că Putin va avea o ”participare cu drepturi depline”.

De altfel, președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, ceruse marți permisiunea Curții Penale Internaționale de a nu-l aresta pe Vladimir Putin deoarece o astfel de decizie ar echivala cu o declarație de război.

În schimb, Rusia a anunțat miercuri că nu a transmis Africii de Sud că arestarea lui Putin, în baza unui mandat internațional emis de CPI, ar înseamna ”război”.

În luna august, Africa de Sud va găzdui un summit al statelor membre ale grupului Brics - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Curtea Penală Internațională a emis, însă, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care-l acuză de crime de război reprezentate de deportarea copiilor ucraineni în Rusia. Africa de Sud, în calitate de membru al CPI, este obligată să îl aresteze pe Putin în cazul în care acesta apare personal la summit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE