Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căldura din Sardinia îi îndepărtează pe turiști. Localnicii se tem că nici din agricultură nu vor câștiga destul

Canicula și seceta îndelungată afectează agricultura din insula italiană Sardinia. În special viile sunt în pericol, estimarea pentru recolta de struguri fiind una scăzută. Nici în alte domenii nu este mai bine. Turiștii nu se mai înghesuie în satele insulei și preferă răcoarea relativă a malului mării.

Numărul turiștilor este considerabil redus

Italia suferă sub temperaturile arzătoare care au fugărit turiștii departe de orașele din interiorul peninsulei în căutarea zonelor mai răcoroase. Insula Sardinia este în aceeași situație. În plus, podgoriile sunt puternic afectate de caniculă. Lucrătorii din vie spun că nu au de ales și trebuie să se obișnuiască.

Bărbat: ”Facem această meserie pentru că suntem obișnuiți cu ea. Dar este destul de obositor. Singura modalitate de a lucra în această căldură este să te obișnuiești să o înduri.”

La fel de rău este și mai departe, în interiorul insulei. Sunt mult mai puțini turiști decât în alți ani. Localnicii și afacerile lor încă îi așteaptă pe cei care au ales plajele, unde măcar bate puțin vântul.

Localnică: ”În mod obișnuit, în jur ar fi o mulțime de oameni și turiști care se plimbă pe aici. Dar în această căldură nu este nimeni. Oamenii preferă să meargă la mare.”

Canicula din Europa

Nu doar afacerile din Sardinia sunt afectate. Medicii se așteaptă la mai mulți pacienți în această perioadă toridă și încearcă să pregătească spitalele.

Dr. Marco Falchi: ”Ne așteptăm la mai mulți pacienți în serviciile de urgență și terapie intensivă. Mai mulți oameni vor ajunge în spital din cauza valului de căldură, cum ar fi cei care suferă de expunerea la căldură sau care au deja de boli cronice, agravate acum de temperaturile ridicate.”

Sardinia și locuitorii săi suferă la fel ca tot sudul Europei și multe alte părți din emisfera nordică. Temperatura în Sardinia depășește 40 de grade Celsius, iar la Roma au fost înregistrate 43 de grade Celsius, la umbră. În Spania este cod roșu de caniculă. La fel de cald este și în Grecia, Turcia și în câteva regiuni din China și Statele Unite ale Americii.

Peste șase milioane de turiști au vizitat Sardinia în 2022, potrivit site-ului local L'Unione Sarda. Dintre aceștia, 4,5 milioane au vizitat regiunea în sezonul estival, din iunie până în septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE