Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce drepturi au muncitorii care lucrează pe caniculă. Inspector ITM: Angajatorii să le asigure 2-4 litri de apă, zilnic

Temperaturile ridicate din ultimele zile sunt greu de suportat, mai ales de muncitorii de pe șantiere. Aceștia sunt nevoiți să lucreze la temperaturi resimțite de peste 50 de grade Celsius.

Muncitorii s-au resemnat și spun că astea sunt condițiile:

"Acum e un pic mai bine, pentru că avem ventilatorul. Dar jos (n. red. în canal) poate să sară de 50-60 de grade Celsius."

"Este foarte cald. Astea sunt condițiile. Ce e afară, e dublu jos."

"Conditiile sunt foarte vitregi, asta e soarta. Dacă pe conductă circulă apa de 90 de grade, vă dați seama."

"Imaginați-vă la ce temperaturi lucrăm noi. Sunt minim 40 de grade jos, cu temperatura de afară, cam astea sunt condițiile."

"Avem aparat autogen cu care suntem obligați să lucrăm pentru că tăiem țeava veche care nu e bună și o înlocuim cu alta. Plus că facem tot felul de montaje de țeavă și înseamnă încă o sursă în plus de căldură."

Amenzi pentru angajatori

Inspectorii ITM (Inspectoratul Teritorial de Muncă) au început deja controalele, iar angajatorii care nu respectă legea și nu oferă condiții speciale de muncă pe timp de caniculă, au fost amendați.

Constantin Bujor, inspector șef ITM Bucuresti: "În primul rând, asigurarea unei ape minerale carbogazoase, în volum de 2-4 litri pentru fiecare persoană, zilnic, pe schimb.

Atunci când se comunică, temperaturile respective depășesc valoarea de 37 de grade două zile consecutive.

Angajatorul trebuie să asigure anumite măsuri organizatorice, acordarea unui echipament de protecție. Trebuie să asigure un control medical specific, spații de termoreglare a muncii acolo unde le permite acest lucru și, nu în ultimul rând, ar trebui să segmenteze programul de lucru până la ora 11 și după ora 17."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE