Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canicula afectează siguranța muncitorilor în Europa. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății

Temperaturile foarte ridicate din Europa afectează siguranța muncitorilor și calitatea procesului lucrativ. Confederația Europeană a Sindicatelor a tras un semnal de alarmă în acest sens și cere protejarea angajaților și asigurarea unor medii optime de muncă, pe întregul continent.

Încălzirea globală și consecințele acesteia, afectează diverse sectoare de muncă. Angajații din mai multe țări europene se confruntă cu disconfortul cauzat de temperaturile extreme.

În Germania, tâmplarii, fermierii sau grădinarii suferă de amețeli și dureri de cap. Au fost semalate și unele cazuri pierdere a cunoștinței și chiar de deces.

Confederația Europeană a Sindicatelor a postat un mesaj pe o rețea de socializare prin care pledează pentru o lege care să stabilească o temperatură maximă la locul de muncă, aplicabilă pe întregul continent. Pentru moment, doar șase țări au adoptat o lege în acest sens.

În Ungaria temperatura trebuie să fie sub 31 de grade pentru un loc de muncă ce nu necesită ieșiri repetate din clădire, în Belgia temperatura trebuie să fie sub 29 de grade, în Letonia și Slovenia: 28 de grade în interior iar în Muntenegru temepratura maximă la locul de muncă este de 28 de grade. În Spania, temperatura maximă trebuie să fie de 27 de grade, dar acest lucru nu se aplică tuturor lucrătorilor și nici tuturor locurilor de muncă.

Temperatura optimă de lucru

Totuși, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, temperatura optimă de lucru este între 16 și 24 de grade. Potrivit unui studiu, atunci când este depășit pragul de 30 de grade Celsius, riscul de accidente de muncă crește cu până la 7%. La persoanele de peste 38 de ani, probabilitatea accidentelor crește la 15%.

Așadar, Confederația Europeană a Sindicatelor consideră că trebuie acționat urgent, în contextul intensificării crizei climatice.

Spania se confruntă cu fenomene fără precedent. Valurile de căldură și incendiile violente au provocat moartea a două persoane în ultima săptămână. În Franța, unde nu există legislație în acest domeniu, 12 persoane au murit în 2020 din cauza accidentelor de muncă ce au fost cauzate de căldură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE