Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta face ravagii în țară. Animalele nu mai au hrană, iar femierii sunt disperați

Seceta prelungită a pârjolit câmpurile, iar animalele nu mai au ce mânca. Fermierii din județul Iași sunt nevoiți să le cumpere furaje. Situația este critică, iar fermierii speră la ajutor de la stat ca să nu ajungă în situația limită în care să-și sacrifice animalele din cauza lipsei de hrană. Reporterul Euronews România, Carmen Ciocan, a stat de vorbă cu câțiva fermieri pentru a afla cum stau lucrurile.

„Fermierii spun că nu au posibilitatea financiară să le hrănească. Vorbeam cu un fermier care deține 400 de oi și care îmi spunea că la iarnă are nevoie de 150.000 de lei, cel puțin. Nu este hrană nici acum, alți fermieri deja au început să cumpere furaje pentru ca animalele să nu moară de foame. Mai mult decât atât, animalele nu au nici apă de unde să bea, iar mulți dintre fermieri aduc apă cu bidoane sau cu cisterne pentru a putea să adape animalele. Este o situație critică spun fermierii, iar mulți dintre ei spun că vor vinde animalele. Unii își doresc totuși să păstreze afacerea pentru că vorbim totuși despre o tradiție din tată în fiu și nu ar vrea să renunțe la acest lucru.

Totodată, fermierii spun că animalele nu mai au nici lapte la fel de mult și ar fi scăzut undeva la 80%. Un alt fermier mi-a spus că nu mai vinde caș pentru că nu mai are lapte. Din cele 200 de oi pe care le are, doar 100 mai dau lapte”, a conchis Carmen Ciocan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE