Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Semnal de alarmă pentru umanitate. În Orientul Mijlociu a fost înregistrat un indice de temperatură la care omul nu mai poate supraviețui

În timp ce emisfera nordică devine tot mai caldă, alte zone de pe Pământ ajung la temperaturi care testează limitele supraviețuirii, demonstrând pericolele încălzirii globale pentru însăși existența omului.

În ultimele zile, China a stabilit un maxim istoric în ceea ce privește temperatura – 52 de grade Celsius. În Valea Morții din Statele Unite au fost înregistrate 53 de grade Celsius. Orașul Pheonix a înregistrat marți un record de 19 zile consecutive de temperaturi infernale, de minim 43 de grade Celsius. Dacă aceste temperaturi nu erau deja suficiente, duminică, în Orientul Mijlociu, pe Aeroportul Internațional din Iran, a fost înregistrat un indice de temperatură la care, spun experții, omul nu mai poate supraviețui – 66,7 grade Celsius, notează The Washington Post.

Omenirea, în pericol

La astfel de temperaturi, organismul uman nu mai are capacitatea de a-și regla temperatura internă. Atingerea acestor praguri de temperaturi oferă o perspectivă sumbră cu privire la viitorul omenirii.

Fără ajutorul aerului condiționat, al ventilatoarelor sau al umbrei, corpul dispune doar de propriul sistem de răcire pentru a rezista la căldură. Transpirația reprezintă o modalitate naturală prin care corpul uman se poate răcori. Dar acest lucru are limitele sale.

"Transpirația este eficientă în răcirea corpului nostru doar dacă se evaporă", a declarat Larry Kenney, profesor la Pennsylvania State University, care studiază răspunsurile fiziologice la căldură. Cercetările au arătat că organismul uman își pierde deja capacitatea de a se răcori prin transpirație la o temperatură de 35 de grade Celsius.

Planeta a înregistrat o căldură record în vara acestui an, iar tendința se extinde și la oceanele planetare. Apele din jurul Floridei, unde locuitorii obișnuiau să se scalde, au ajuns la temperaturi record – 37 de grade Celsius. Experții spun că dacă aceste condiții persistă, o mulțime de plante și viețuitoare acvatice vor dispărea în viitorul apropiat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE