Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GHID: Cum ne protejăm de caniculă, simptomele la care să avem grijă și cum acționăm dacă apar probleme de sănătate

Temperaturile extrem de ridicate pot ridica probleme serioase persoanelor în vârstă, dar și celor care prezintă boli cronice. Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare în timpul zilei.

Potrivit unui studiu recent publicat de cercetătorii de la Universitatea Roehampton din Londra, corpul uman are o "temperatură critică superioară" pe care o poate tolera în condiții de siguranță între 40 și 50 de grade Celsius. După atingerea acestei temperaturi, corpul nostru suferă de "stres termic", o stare care provoacă confuzie, greață, amețeli, dureri de cap și leșin, potrivit Euronews Next.

Cum ne protejăm de caniculă

Ministerul Sănătății a întocmit un ghid de recomandări de care populația să țină cont pentru a evita efectele neplăcute ale expunerii la temperaturi ridicate:

  • evitați pe cât posibil expunerea la soare între orele 11 și 18;
  • în cazul în care este necesară expunerea la soare, folosiți o îmbrăcăminte adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
  • consumați 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta senzația de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
  • consumați fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
  • consumați  alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor;
  • evitați consumul alimentelor ușor perisabile;
  • evitați băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice;
  • evitați activitățule în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinărit, etc).

Cum ne protejăm în casă de temperaturile ridicate

Platforma fiipregatit.ro a întocmit un ghid cu recomandări pe care să le aplicăm pentru a ne proteja de temperaturile ridicate în casă:

  • verificați funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat (ventilatoare);
  • izolați ferestrele. Montați temporrar între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu). Acoperiți ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%. Deschideți ferestrele noaptea când temperaturile sunt mai scăzute.

Persoanele vulnerabile la efectele caniculei

  • vârstnicii (mai ales cei trecuți de 65 de ani);
  • copiii, mai ales cei sub 2 ani (metabolismul lor diferă de al adulților);
  • femeile gravide;
  • persoane cu boli cronice (diabet și boli endocrine, boli mentale, adicții de substanțe sau alcoolism, schizofrenie, Parkinson, boli cardiovasculare, boli respiratorii, boli renale etc.);
  • persoane care sunt sub anumite tratamente medicale (cele care au febră sunt în pericol mai mare);
  • persoane vulnerabile socio-economic (persoanele fără adăpost, imobilizate, cele lipsite de informare, izolarea socială);
  • persoane cu anumite ocupații (persoanele care muncesc în aer liber în condiții nepotrivite, care prestează muncă fizică în condiții neadecvate, mai ales dacă au anumite probleme de sănătate, dar și sportivii).

Cum se pot proteja de caniculă persoanele care lucrează în aer liber

Printre persoanele care pot fi afectate de caniculă sunt și cele care lucrează în domenii precum construcții și agricultură, care se desfășoară în aer liber.

Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov: Aceste persoane vor trebui să se îmbrace corespunzător, astfel încât să se protejeze de căldură. Îmbrăcămintea trebuie să fie din fibre naturale, să acopere cât mai mult din suprafața corporală, să fie lejeră, capul să fie protejat cu șapcă, pălărie.

Atenție foarte mare la modul în care se hidratează aceste persoane. Vor trebui să consume peste doi litri de lichide în fiecare zi și mă refer la apă, sucuri naturale, ceaiuri, mai puțin îndulcite sau chiar neîndulcite, la temperatura camerei.

De asemenea, vor trebui să alterneze la o oră petrecută în soare cu 15 minute de repaus, într-o incintă ventilată, răcoroasă și să se hidrateze corespunzător. Dacă există posibilitate, la orele prânzului, când temperaturile sunt foarte ridicate, să facă dușuri la temperatura camerei, dușuri cu apă ușor călduță, astfel încât să se răcorească.

De asemenea, aceste persoane, în zilele caniculare, trebuie să aibă un program flexibil, astfel încât la orele prânzului să poată să facă pauză și să își continue activitatea după ora 18.00”.

Ce facem dacă apar simptome de extenuare din cauza caniculei

Medicii ne sfătuiesc să fim atenți la problemele de sănătate și simptomele pe care le resimțim atunci când valul de căldură începe să ne afecteze organismul:

  • crampe musculare asociate cu transpirație excesivă, oboseală, sete;
  • epuizare termică: crampe musculare, transpiratie excesivă, piele “de găină” (rece, umedă), leșin, amețeală, slăbiciune, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și slab, respirație rapidă și superficială.
  • insolația și șocul termic: temperatura peste 40 grade, absenta transpiratiei, piele roșie (caldă, uscată), confuzie, agitație, tulburări de vorbire, delir, convulsii, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și puternic, respirație rapidă și superficială.

Platforma fiipregatit.ro ne spune și ce trebuie să facem în cazul în care ne confruntăm cu aceste simptome:

  • treceți într-un loc răcoros, faceți un duș, beți apă și măsurați temperatura corpului. Solicitați ajutor medical dacă simptomele se agravează sau persistă. Sunați la 112 dacă vă confruntați cu hipertermie (creștere anormală a temperaturii corpului), delir, convulsii sau stare de inconștientă;
  • mutați persoana într-un loc răcoros, în poziție orizontală cu picioarele ușor ridicate;
  • îndepărtați îmbrăcămintea și puneți comprese ușor reci pe frunte, la subrațe, gât, mâini și picioare, stroptiți ușor pielea cu apă la temperatura camerei;
  • persoana inconștientă se pune pe o parte;
  • nu administrați medicamente!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE