Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Caniculă în Europa: Cât de sigur e să călătorești pe temperaturi toride

Țările de pe malul Mediteranei sunt cuprinse de un val imens de căldură, fiind afectate de a doua "furtună de căldură" într-o săptămână.

O mare parte din sudul Europei, inclusiv locuri de vacanță precum Spania, Italia, Croația și Grecia, a înregistrat temperaturi extrem de ridicate care se așteaptă să dureze cel puțin încă o săptămână.

În unele zone din sudul Italiei și din Grecia se așteaptă la maxime de peste 40 de grade Celsius, în timp ce vremea continuă să se încălzească.

Meteorologii au avertizat că recordul european de temperatură de 48,8C - înregistrat în apropiere de Siracusa, în Sicilia, în 2021 - ar putea fi depășit, potrivit Euronews Travel.

Deci, ce înseamnă acest lucru pentru turiștii care se îndreaptă spre sudul Europei în această vară?

Este sigur să călătorești în timpul valului de căldură?

Un lucru este sigur - dacă mergeți într-o țară afectată de valul de căldură Charon, numit anterior Cerberus, va fi foarte cald.

În Italia, 20 de orașe se află sub avertizare de alertă roșie de căldură. Acest număr va crește la 23 începând de mâine (miercuri), ceea ce înseamnă că toate cele mai mari orașe italiene, cu excepția a 4, vor fi sub alertă roșie.

Un oraș se află în alertă roșie atunci când căldura este atât de intensă încât reprezintă o amenințare pentru întreaga populație, nu doar pentru grupurile vulnerabile, cum ar fi bolnavii, bătrânii și copiii mici.

Autoritățile italiene sfătuiesc oamenii să evite lumina directă a soarelui între orele 11.00 și 18.00.

Ministerul britanic de Externe a emis avertismente de călătorie pentru Italia, Spania și Grecia. Aceștia îi sfătuiesc pe călători să viziteze site-ul web al NHS sau al ministerelor de sănătate din străinătate pentru sfaturi despre cum să se mențină în siguranță.

Dacă se decid să călătorească, turiștii sunt rugați să se asigure că aplică cremă de protecție solară, că evită să stea afară în cele mai fierbinți momente ale zilei și că se hidratează. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să nu consume alcool, deoarece acesta poate crește șansele de deshidratare, epuizare sau accident vascular cerebral din cauza căldurii.

Problemele de sănătate cauzate de căldură au pus la grea încercare facilitățile medicale locale din multe regiuni.

De asemenea, este imperativ să aveți o asigurare de călătorie în cazul în care aveți nevoie de tratament medical.

Pot obține o rambursare dacă îmi anulez vacanța din cauza caniculei?

Unii călători au ales să își anuleze vacanța sau și-au schimbat rezervările pentru un loc unde nu este atât de cald. În special cei care au probleme de sănătate sau sunt expuși alțor factori care îi fac vulnerabili la căldură.

Dar zborurile și pachetele de vacanță continuă să ruleze în mod normal, în ciuda căldurii. Acest lucru înseamnă că se aplică politicile standard de anulare și este posibil să vi se perceapă o taxă dacă decideți să nu plecați în călătorie.

Pentru multe rezervări, această taxă poate ajunge până la 90-100% din cost dacă anulați în ultimul moment.

Companiile de turism justifică acest lucru spunând că turiștii călătoresc frecvent în țări precum Dubai și Egipt, unde temperaturile ajung adesea la peste 40C.

Dacă aveți o afecțiune medicală care s-ar putea agrava din cauza căldurii, atunci asigurarea de călătorie vă poate acoperi din motive medicale. Totuși, acest lucru nu este sigur și ar fi probabil nevoie de un certificat medical pentru a depune cererea de despăgubire.

Cea mai bună opțiune ar putea fi să discutați cu compania la care ați rezervat vacanța și să explicați situația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE