Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vremea caniculară sufocă vestul Europei. În Spania s-au înregistrat cele mai mari temperaturi din ultimii 40 de ani

Publicat de: Euronews

Vestul Europei este afectat, din nou, de fenomene extreme. În timp ce Spania se luptă cu incendiile de vegetație, o treime a Franței se află sub cod roșu sau portocaliu de căldură.

Ministerul Sănătății de la Paris a activat un număr gratuit, Canicule info, iar cel al Educației a anunțat că elevii și studenții din zonele afectate pot rămâne acasă.

Pompierii din provincia spaniolă Catalonia se luptă cu incendiile, care au mistuit până la 1.600 de hectare de pădure. Ei folosesc elicoptere pentru a iriga dealurile și vegetația foarte uscată.

Vreme caniculară în Franța

Un sfert din teritoriul Franţei a fost plasat sub alertă de caniculă, joi, fiind prognozate temperaturi maxime de până la 40 de grade Celsius, valoare depăşită deja în Spania, afectată la rândul său de vremea deosebit de caldă şi de mai multe incendii de vegetaţie, informează AP.

Vremea va fi deosebit de călduroasă vineri în cea mai mare parte a ţării, valul de caniculă extinzându-se în regiunile nordice şi intensificându-se în cele vestice şi sudice. Pentru perioadele cele mai fierbinţi din timpul după-amiezii, Météo-France a prognozat 36 până la 39 de grade Celsius şi local 40 de grade Celsius.

Acest val canicular "are un efect agravant asupra uscăciunii solului" după o primăvară şi o vară deosebit de secetoase şi accentuează "riscul de incendiu forestier", a explicat pentru AFP Olivier Proust, meteorolog în cadrul Météo-France.

Temperaturi de 43 de grade Celsius, în Spania

Acesta este scenariul cu care se confruntă şi Spania vecină, care de şase zile se sufocă, valorile de temperatură depăşind pe alocuri 40 de grade Celsius.

Meteorologii spun că temperaturile vor scădea în următoarele zile, însă în estul țării canicula va continua, cu 43 de grade în Zaragoza și peste 40 în Pamplona.

Incendiul cel mai îngrijorător a izbucnit în apropiere de Baldomar, în provincia Lérida (Lleida) - Catalonia, nord-est - unde flăcările au distrus deja 500 de hectare de pădure. Acest incendiu are "potenţialul" de a se răspândi pe 20.000 de hectare, potrivit guvernului regional catalan.

Nicio persoană nu a fost evacuată din această regiune până în acest moment, însă autorităţile au limitat accesul în anumite zone rezidenţiale ca măsură de precauţie.

La Lérida, temperaturi de până la 41 de grade Celsius au fost prognozate pentru joi, potrivit agenţiei spaniole de meteorologie Aemet, care estimează de asemenea că ar putea fi atinse valori maxime de 40 de grade Celsius la Badajoz (sud-vest) şi Zaragoza (nord-est).

Incendii de vegetație în Catalonia

În Catalonia, alte două incendii de vegetaţie erau active joi dimineaţă, la Solsonés şi Tierra Alta, în ambele cazuri fiind mistuite de flăcări aproape 300 de hectare, potrivit guvernului catalan, potrivit Agerpres.

Un alt incendiu a fost declarat în Sierra de la Culebra din Zamora (centru).

Valul de caniculă, neobişnuit în această perioadă a anului în Spania, a antrenat începând de weekendul trecut o explozie a temperaturilor în majoritatea regiunilor ţării, cu valori maxime de până la 43 de grade Celsius. Conform Aemet, canicula va persista menţine până sâmbătă.

Cea mai călduraoasă lună de la începutul secolului

Spania, care a cunoscut anul acesta cea mai călduroasă lună mai de la începutul secolului, potrivit agenţiei de meteorologie, a trecut deja prin patru episoade cu temperaturi extreme în ultimele zece luni.

Înmulţirea valurilor de caniculă, cu precădere în Europa, este o consecinţă directă a încălzirii globale, potrivit oamenilor de ştiinţă, emisiile de gaze cu efect de seră crescând atât intensitatea, cât şi durata şi frecvenţa acestor fenomene.

În faţa unor temperaturi care pun corpurile la grea încercare, unele companii se adaptează prin modificarea programului de lucru, în special în domeniul construcţiilor.

În Franţa au fost luate unele măsuri pentru a-i ajuta pe locuitorii din zonele aglomerate să facă faţă mai uşor temperaturilor caniculare. La Bordeaux (sud-vest), au fost amplasate instalaţii de pulverizare a apei în locuri cunoscute drept "cuptoare" pe timp de vară, iar la Lyon municipalitatea a prelungit programul parcurilor şi grădinilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE