Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Căldură extremă în Franța. Temperaturile vor ajunge și la 40 de grade Celsius

Spania și Franța au fost lovite de un val de căldură extremă, iar temperaturile vor depăși, în următoarele zile, 40 de grade Celsius în unele regiuni, avertizează meteorologii.

În total, 32 de provincii spaniole sunt în alertă de temperaturi extreme. Canicula va continua să lovească Peninsula Iberică și Insulele Baleare cel puțin până joi, potrivit prognozei Agenției meteorologice de stat. Cel mai cald va fi în cinci provincii, unde termometrele vor indica și 43 de grade căldură, iar riscul pentru populație este unul semnificativ, spun meteorologii. Potrivit lor, valul de căldură din această perioadă este unul dintre cele mai vechi, fiind monitorizat încă din anul 1981. În acest an a început din 11 iunie.

„Situația meteorologică - avem deja aer foarte cald deasupra Spaniei, iar treptat se va instala o perioadă de presiune joasă în apropierea Peninsulei Iberice, ce va trimite acest aer foarte cald spre jumătatea de sud a țării. Așadar, ne așteptăm la temperaturi foarte ridicate începând de mâine, în sud-vest, cu 35 și 36 de grade peste tot, iar cele mai fierbinți zile ar trebui să fie joi, vineri și sâmbătă”, a exlpicat Fredric Nathnan, meteorolog la Meteo-France.

Episoadele de căldură extremă din cele două țări vin după cea mai călduroasă lună mai înregistrată în Franța și Spania. De asemenea, seceta devine o preocupare din ce în ce mai mare. 35 de departamente franceze deja au impus restricții privind consumul de apă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE