Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele caniculei asupra organismului. Ministrul Sănătății: Trebuie să bem ceaiuri și apă, nu băuturi alcoolice

Efectele creșterii temperaturilor și ale căldurii extreme duc la boli și decese în fiecare an. Sfatul medicilor e de urmat cu prioritate.

Alexandru Rafila susține că hidratarea este foarte importantă în această perioadă, iar expunerea la soare în intervalul 10.00-18.00 trebuie evitată.

Sfaturile transmise de Alexandru Rafila

”Epuizarea e o senzație individuală. Atunci când e căldură avem un fenomen de vazodilatație generalizată, iar lucrul acesta nu favorizează activitatea fizică. În mod evident sunt câteva măsuri simple pe care putem să le luăm și nu trebuie neapărat să vină din partea unui medic, dar sunt de bun simț.

Evitarea expunerii la soare în intervalul 10.00-18.00, când activitatea solară este mai intensă, sau dacă suntem nevoiți să lucrăm în aer liber, atunci să putem să ne protejăm cu haine subțiri, de culoare deschisă, care să permită circulația aerului și să ne protejăm capul cu o pălărie sau cu o șapcă care să impiedice expunerea directă la soare. Astea sunt măsuri generale, de bun simț aș spune, dar mai sunt câteva elemente pe care lumea trebuie să le știe.

Vorbim de cele legate de hidratare. Hidratarea trebuie să fie periodică, trebuie să țină cont și de pierderile de apă. Una este dacă stăm într-o încăpere cu aer condiționat, altceva este dacă stăm în aer liber, iar temperatura crește peste 40 de grade, pierderea de apă e mult mai mare în a doua situație și ea trebuie compensată, însă consumul de lichide trebuie să evite anumite categorii de lichide.

Cea mai bună sursă de hidratare este apa sau ceaiurile neîndulcite și trebuie să evităm în primul rând băuturile alcoolice, pentru că ele dincolo de faptul că accentuează vazodilatația duc și la deshidratare, iar alcoolul e total contraindicat, o bere rece de multe ori nu este prietenul omului expus la căldură, ci chiar dimpotrivă.

Consumul de lichide neîndulcite, sucuri de fructe moderat pentru că au cantitate destul de mare de zahăr, cu atât mai mult băuturile carbogazoase care au adaos de zahăr trebuie evitat. Nu trebuie să consumăm apă rece în cantități mari și rapid pentr că poate favoriza infecțiile respiratorii.

Dușurile sunt foarte importante în economia expunerii la căldură pentru că un duș la o temperatură de 30-32 de grade este recomandat, apa călduță este utilă și favorizarea recâștigarea echilibrului termic.”, a declarat Alexandru Rafila, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE