Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

București, capitala europeană cu cei mai puțini copaci. Doar 20% din suprafața orașului este verde

Un studiu recent arată că Bucureștiului este în continuare în urma marilor orașe europene în ceea ce privește suprafața verde și calitatea aerului. Datele oficiale arată că avem capitala europeană cu cea mai mică suprafață de spații verzi pe cap de locuitor, aproximativ 10 metri pătrați. Asta deși legea impune orașelor din țară să asigure un spațiu verde de minimum 26 de metri pătrați pe cap de locuitor.

Compania TripAdvisor a realizat un clasament al celor mai verzi orașe europene. Pentru acest lucru au fost luați în calcul mai mulți factori, cum ar fi calitatea aerului, numărul de parcuri sau speranţa de viaţă.  

Parisul, lider în topul capitalelor cu cele mai mari spații verzi 

Parisul este lider în acest clasament, cu un scor de 40. Capitala Franței este urmată de Amsterdam și Roma, iar mai apoi vedem orașe precum Praga, Viena, Barcelona sau Londra. 

Aproape de locul 20 regăsim și Bucureștiul, cu un scor de 12. În ultimii 25 de ani, suprafața spațiilor verzi din "Micul Paris" s-a redus cu aproape 7%. Asta deși umbra unui copac poate fi salvatoare pe timp de caniculă.

Temperatura resimțită la soare în jurul prânzului este de 45 grade. La umbră 34 de grade Celsius. 

Amezi de la Garda de mediu pentru primăriile din București 

Garda de Mediu a amendat recent Primăria Sectorului 5 cu 80.000 de lei pentru că a betonat o bucată din grădina unui bloc. Anca locuiește în zona respectivă din 1988 și ar vrea să vadă mai mulți copaci în oraș. 

”Eu sunt indignată că s-a construit enorm de mult, chiar și aici în zonă. Ori imobile, ori birouri. Sunt foarte puține zone verzi, foarte puține zone pentru copii”, spune Anca. 

Dacă ne uităm strict la suprata verde din orașele europene o să observăm, spre exemplu, că orașul Oslo este verde în proporție de 72%.  

În Capitala Elveției, Berna,  procentul ajunge la 53%. În București, sub 20% din suprafața orașului este acoperită de copaci și zone cu vegetație. Situația nu este mai bună nici în țările vecine din Balcani.

Organizația Mondială a sănătății recomandă ca în marile orașe să existe 50 de metri pătrați de spații verzi pe cap de locuitor. În București există în prezent aproximativ 10 metri pătrați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE