Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul nu va mai putea fi locuit în mod decent, în 50 de ani, din cauza poluării. Ce spun climatologii

În 50 de ani, Bucureștiul nu va mai putea fi locuit în mod decent, este avertismentul climatologului Roxana Bojariu, în legătură cu efectele schimbării climatice asupra Capitalei. Expertul în fenomene climatice extreme a explicat la Euronews cum ar putea fi afectată viața în cel mai aglomerat oraș din România, dacă autoritățile locale nu vor lua măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon.

Climatologul spune că schimbările climatice ar putea fi și benefice pentru țara noastră: ar aduce un val consistent de turiști la Marea Neagră pentru că verile la Mediterană vor fi de nesuportat.

„Ne bazăm pe experimente numerice care ne arată clar că dacă nu reducem emisiile la nivel global sau local efectele schimbării climei ne vor face viața foarte grea. Deja nu se trăiește foarte bine în București, deja avem nevoie de multe măsuri de adaptare, semnalul schimbarii măsurilor globale se vor intensifica, și dacă vorbim de București este insula de căldură a orașului care se suprapune peste valurile de caldură, e nevoie de noi infrastructuri să facă față unor noi parametri climatici. Vara se prelungește în septembire, sunt și oportunități, mulți vorbesc de schimbările climatice în termeni exclusiv catastrofici dar uite că în cazul nostru ar însemna o prelungire a sezonului estival cu efecte economice, în Mediterană nu ar mai putea fi în sezon, am putea atrage turiști mai mulți, Mediterana ar fi de nesuportat vara”, a explicat Roxana Bojariu, climatolog.

Bucureștiul, sufocat de poluare

Capitala României este sufocată de construcţii, de mizerie și de lipsită de verdeaţă, asta arată Raportul de Cercetare privind Starea Mediului în Bucureşti.

Raportul de specialitate notează, totodată, că Bucureştiul devine un oraş sufocat de lipsa de verdeaţă şi deconectat de la natură, "ceea ce contribuie la poluare, stres, creşterea temperaturii, spaţiu restrâns pentru recreere şi sport”, potrivit Agerpres.

La capitolul calitatea aerului, cercetarea relevă faptul că Bucureştiul este un oraş care se sufocă, din cauza poluării, cu un cost îngrijorător pentru sănătatea oamenilor şi calitatea vieţii.

O situaţie îngrijorătoare identificată în raport se referă la schimbările climatice. "Impactul schimbărilor climatice asupra oraşului este într-o continuă creştere, în special în anotimpul cald, când temperaturile devin insuportabil de ridicate. Valurile de căldură şi episoadele cu vânturi puternice şi/sau cu precipitaţii ridicate pe o perioadă scurtă de timp sunt tot mai dese, generează pagube tot mai mari şi afectează mai ales categoriile vulnerabile de locuitori", arată cercetarea. Direcţia de acţiune recomandată de către realizatori este nevoia de pregătire şi acţiune pentru a reduce riscul fenomenelor meteo extreme.

Alte probleme identificate sunt: lipsa de încredere a populaţiei în calitatea apei potabile (doar 36% dintre locuitori beau apă de la robinet) şi managementul neunitar al spaţiilor verzi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE