Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Africii de Sud: "Arestarea lui Putin la summitul BRICS ar fi o declaraţie de război"

Vladimir Putin ar vrea să participe la summitul economic BRICS, din Africa de Sud, care va avea loc în luna august, la Johannesburg, numai că el riscă să fie arestat. Pentru că a ordonat invadarea Ucrainei, în 24 februarie 2022, președintele Rusiei are un mandat internațional de arestare emis pe numele său, din luna martie, "pentru crime de război, care implică răpirea de copii".

Cyril Ramaphosa susține că arestarea lui Putin în Africa de Sud ar însemna o "declarație de război"

Astfel, Africa de Sud, în calitate de semnatar al tratatului de instituire a Curții Penale Internaționale (CPI), este obligată să îl aresteze și să îl predea CPI, în Olanda. Numai că președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, susține că o asemenea măsură ar însemna ca țara sa să intre în război cu Rusia.

De altfel, în Africa de Sud se află în desfășurare o dezbatere națională în ceea ce privește primirea președintelui rus, iar problema este una extrem de serioasă la nivel diplomatic, pentru că Pretoria a refuzat să condamne Rusia. În Africa de Sud, principalul partid de opoziţie, Alianţa Democratică, încearcă să forţeze guvernul să se asigure că Putin va fi arestat dacă va ajunge în țară, însă președintele Ramaphosa susține că așa ceva este "iresponsabil".

"Rusia a precizat clar că o arestare a preşedintelui său ar echivala cu o declaraţie de război. Aceasta nu este în concordanţă cu Constituţia noastră de a risca să implicăm ţara într-un război cu Rusia", a spus Ramaphosa, potrivit BBC.

Pe numele lui Vladimir Putin a fost emis un mandat internațional de arestare, din martie 2023

Astfel, Africa de Sud încearcă să obțină o excepție, cu acordul CPI, iar motivul este tocmai cel potrivit căruia o arestare a lui Putin "ar amenința securitatea, pacea și ordinea din stat", așa cum a subliniat președintele sud-african.

Declarația președintelui Ramaphosa au fost consemnată în iunie și a fost clasată ca fiind confidențială, însă abia acum a fost publicată, având în vedere că, până la summit, mai este o lună.

În acest context, a luat poziție și vicepreședintele Africii de Sud, Paul Mashatile, care a precizat că guvernul a făcut eforturi pentru a-l convinge pe Putin să nu vină la summit, însă nu a avut succes. Astfel, Putin încearcă să sfideze regulile și să arate că sancțiunile nu-l afectează.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, ci doar s-a rezumat să spună că "pregătirile se desfășoară conform planului". De când a fost emis mandatul de arestare, Putin nu a călătorit în nicio țară.

Summitul BRICS va avea loc la Johannesburg, în perioada 22-24 august și se afă la a 15-a ediție. Din grupul BRICS fac parte Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. În mod tradițional, liderii acestor țări participă personal la acest summit.

Există însă și zvonuri potrivit cărora summitul BRICS ar putea fi mutat în China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE