Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statul rus preia controlul asupra companiilor Carlsberg și Danone

Moscova a preluat activele giganților francezi Danone și danezi Carlsberg în Rusia. Mutarea a fost un fapt împlinit, ceea ce înseamnă că nu le-a lăsat companiilor europene altă opțiune decât să accepte. Ambele anunțaseră anterior că vor ieși de pe piața rusă în urma invaziei din Ucraina, potrivit Euronews.com.

Producătorul de bere nu a fost informat de către autoritățile ruse

Potrivit unui decret semnat de președintele Vladimir Putin, 98,56% din acțiunile fabricii rusești de bere Baltika, deținută de Carlsberg, se aflau acum "temporar" sub controlul statului rus, la care se adaugă zeci de mii de acțiuni aparținând filialei rusești a Danone.

În luna iunie, Carlsberg a declarat că a găsit un cumpărător pentru activitățile sale din Rusia, fără a-l nominaliza. Acest lucru a venit la mai bine de un an după ce și-a anunțat retragerea din această țară. Baltika avea aproximativ 8.400 de angajați în Rusia, pe care Carlsberg i-a adus în anul 2000.

"În urma decretului prezidențial, perspectivele acestui proces de vânzare sunt acum foarte incerte", a recunoscut Carlsberg într-un comunicat de duminică.

Producătorul danez de bere a precizat că nu a fost informat de către autoritățile ruse despre decretul prezidențial.

Danone a spus că studiază situația

Duminică seară, Danone a declarat că "a luat act de acest decret" și că "studiază în prezent situația".

La jumătatea lunii octombrie 2022, titanul francez al industriei alimentare și-a anunțat intenția de a se retrage din majoritatea activităților sale din Rusia.

Grupul, care a intrat inițial pe piața rusă pentru a satisface "nevoile alimentare esențiale ale populațiilor civile", a declarat că intenționează să cedeze controlul asupra ramurii sale de "produse lactate și vegetale", păstrându-l doar pe cel de nutriție infantilă.

În octombrie, Danone a declarat că retragerea din Rusia ar putea "duce la o depreciere de până la un miliard de euro" în conturile sale. Dar duminică a precizat că decizia Moscovei nu va avea "niciun impact asupra obiectivelor financiare ale Danone pentru anul 2023".

Decizia a fost luată la câteva zile după ce președintele francez Emmanuel Macron a dat undă verde livrării de rachete SCALP cu rază lungă de acțiune către Ucraina, pe care Kremlinul a calificat-o drept o "decizie pătată de erori".

De la invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022, multe multinaționale au părăsit Rusia, iar altele și-au suspendat activitățile în această țară în mai multe sectoare, inclusiv în domeniul petrolier, al automobilelor și al bunurilor de lux.

În luna mai, Moscova preluase deja controlul forțat "temporar" al filialei ruse a grupului energetic finlandez Fortum, prin înlăturarea directorului său general din Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE