Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marile companii continuă să-și închidă afacerile din Rusia

Publicat de: Euronews

Retailerii internaționali de îmbrăcăminte și producătorii de mobilă își închid afacerile din Rusia. Aceasta ar putea fi ultima săptămână când rușii mai au ocazia să-și cumpere din mall-uri o serie de produse occidentale. Companiile H&M și Ikea și-au scos deja toate articolele la reducere, pentru a scăpa de marfa aflată pe stoc, înainte să-și lichideze operațiunile.

H&M a precizat că închiderea operațiunilor sale în Rusia va afecta șase mii de angajați locali, cărora încearcă să le asigure un sprijin financiar în următoarele luni. Similar, Ikea le-a garantat angajaților concediați plata pe șase luni. Compania caută în acest moment să-și vândă cele patru fabrici din Rusia și își va închide birourile de achiziții și logistică din Moscova și din capitala Belarusului - Minsk.

Companii care își continuă activitatea în Rusia

Între timp, în mall-urile din Moscova a început goana după chilipiruri, iar tinerii ruși au format cozi imense pentru a apuca ultimele articole aflate pe rafturi.

„O să încep să caut branduri rusești. Am venit să cumpăr două articole de bază. Nu voi fi foarte deranjată de închiderea magazinelor H&M,” a declarat un cumpărător.

Multe companii occidentale au promis că vor părăsi Rusia după invazia Ucrainei. McDonald's și-a vândut cele 850 de restaurante unei francize rusești. Giganții energetici Shell și British Petroleum colectează miliarde de dolari din taxe pentru a-și închide exploatațiile din Rusia.

În ciuda criticilor, alte companii au decis să rămână. Retalierul Leroy Merlin gestionează încă 112 magazine, în timp ce Pepsi, Nestle și Johnson & Johnson asigură doar produse de bază, cum ar fi laptele praf și medicamentele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE