Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu | Sancțiunile „determină catastrofal” economia Rusiei

Sancțiunile au „paralizat în mod catastrofal” economia rusă, potrivit unui studiu al Universității Yale.

Cercetarea arată că, de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a suferit o lovitură devastatoare din mai multe puncte de vedere, potrivit Euronews.

Rusia a pierdut companii

„Rusia a pierdut companii care reprezentau circa 40% din PIB-ul său, iar acest lucru a inversat aproape toate investițiile străine din ultimele trei decenii”, scriu cercetătorii.

Mai mult de 1.000 de companii și-au redus operațiunile din Rusia sau au ieșit complet din țară de la începutul războiului din Ucraina, în aproape toate sectoarele, de la modă la finanțe.

Cercetarea de la Yale, care a fost publicată la 20 iulie, spune că sancțiunile internaționale au „deteriorat irevocabil” exporturile Rusiei și că importurile în țară „s-au prăbușit în mare parte”.

Producția internă rusă s-a oprit

Acest lucru a dus la lipsuri în aprovizionare în interiorul Rusiei și a făcut ca producția internă, care se bazează pe importuri în toate industriile, să se oprească. 

„În ciuda iluziilor lui Putin privind autosuficiența și înlocuirea importurilor, producția internă rusă s-a oprit complet, fără capacitatea de a înlocui afacerile, produsele și talentele pierdute; golirea bazei interne de inovare și producție a Rusiei a dus la creșterea prețurilor și la anxietatea consumatorilor”, scrie echipa de la Yale.

Exportul a suferit o lovitură

Potrivit cercetătorilor, statutul Rusiei de principal exportator de mărfuri a primit, de asemenea, o lovitură.

„Poziționarea strategică a Rusiei în calitate de exportator de mărfuri s-a deteriorat irevocabil, deoarece acum se confruntă cu o poziție de slăbiciune din cauza pierderii principalelor sale piețe de odinioară și se confruntă cu provocări abrupte în executarea unui pivot către Asia cu exporturi nefondabile, cum ar fi gazele prin conducte”, scriu aceștia. 

Veniturile din energie reprezintă 60% din veniturile totale ale guvernului rus, ceea ce înseamnă că exporturile de mărfuri sunt mult mai importante pentru Rusia decât restul lumii.

Sancțiunile nu afectează mai mult Occidentul, spun cercetătorii

Cei cinci autori ai studiului notează că rezultatele lor contestă afirmațiile tot mai numeroase potrivit cărora sancțiunile afectează mai mult Occidentul decât Moscova.

După ce Occidentul a impus sancțiuni Rusiei în urma invaziei sale în Ucraina în februarie, prețurile la energie și alimente au crescut vertiginos în întreaga lume.

Unii experți și politicieni din Occident și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aceste repercusiuni și au sugerat că sancțiunile nu afectează suficient de mult Rusia pentru a justifica daunele pe care le provoacă celor care le aplică.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că barajul de sancțiuni occidentale impuse împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina vecină a eșuat.

Sancțiunile au fost criticate de membrii UE

În întreaga UE, sancțiunile au fost criticate din ce în ce mai vehement, iar premierul Ungariei, Viktor Orban, a cerut o nouă strategie.

„Stăm într-o mașină care are toate cele patru anvelope găurite: este absolut clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel”, a declarat premierul Ungariei în iulie, în timp ce țara sa se confruntă cu o inflație istoric de mare și cu o prăbușire a monedei sale.

Studiul a mai spus că piețele financiare interne rusești, care reflectă atât condițiile economice actuale, cât și perspectivele de viitor ale țării, sunt cele mai puțin performante piețe din întreaga lume în acest an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE