Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Exploziile de la Podul Crimeei. MAE rus acuză Ucraina, în colaborare cu SUA și Marea Britanie, de "act de terorism"

Podul care leagă Crimeea de Rusia a fost avariat în urma unor explozii. Potrivit agenției de presă Ukrinform, din Ucraina, care citează surse neidentificate din serviciile secrete și din marină, s-au folosit drone marine ucrainene. În urma exploziilor două persoane și-au pierdut viața. Podul reprezintă o arteră majoră de aprovizionare pentru trupele ruse care luptă în Ucraina.

Podul Crimeei, sau podul Kerci, a fost construit la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Podul leagă peninsula de la Marea Neagră de Rusia şi este un simbol al prezenţei ruse în Crimeea.

VEZI GALERIA
5 imagini

Sursa foto: Profimedia

17/07/2023 , 12:01

Rusia: "Actul de terorism" a fost făcut de Ucraina, cu susținere din partea SUA și a Marii Britanii

Ministerul de Externe rus a acuzat luni Ucraina de exploziile de la podul Crimeei. Rușii spun că decizia de a ataca podul a fost luată de ucraineni, într-o colaborare cu serviciile de informații americane și britanice, potrivit Agerpres.

"Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist şi are toate caracteristicile unei grupări internaţionale de criminalitate organizată.

Deciziile sunt luate de oficialităţi şi armate ucrainene cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a unor politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt responsabile pentru o structură teroristă de stat", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Autorităţile ruse au descris atacul de la podul Kerci drept un "act de terorism".

Rusia acuză Occidentul de complicitate privind atacul asupra Podului Crimeei

De asemenea, diplomația rusă susține că ”Occidentul ar fi complice” în atacul în urma căruia doi oameni au fost uciși și un copil a fost rănit.

"Dacă vor fi dezvăluite originea occidentală a dronelor de suprafaţă care au atacat podul, precum şi rolul ţărilor occidentale în planificarea, sponsorizarea şi desfăşurarea acestei operaţiuni, aceasta va confirma complicitatea lor la activităţile teroriste ale regimului de la Kiev", au precizat reprezentanții Ministerului rus de Externe, conform agenției Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit comunicatului MAE rus publicat luni pe site-ul ministerului şi citat de agenţia oficială de presă TASS, ”declaraţiile reprezentanţilor autorităţilor de la Kiev după atacul asupra Podului Crimeei confirmă implicarea conducerii politice şi a serviciilor speciale ale Ucrainei în atac”.

"La Kiev s-a anunţat că incidentul este rezultatul unei operaţiuni comune a Forţelor Navale şi a Serviciului de Securitate al Ucrainei. Acest lucru confirmă implicarea conducerii politice şi a serviciilor speciale ale ţării în atacul terorist", notează sursa citată.

17/07/2023 , 10:49

Podul a fost avariat de drone marine ucrainene

Drone marine ucrainene se află în spatele atacului de luni dimineața, scrie agenția publică de presă ucraineană Ukrinform, potrivit Agerpres.

Agenţia citează surse neidentificate din serviciile secrete (SBU) şi Marina ucrainene, cele două componente ale forţelor de securitate ale Kievului care ar fi organizat atacul.

"A fost greu să ajungem la pod, dar până la urmă am reuşit", a spus un reprezentant al SBU, citat de Ukrinform, menţionând că podul este o ţintă legitimă pentru Ucraina, deoarece a fost construit pe teritoriul ucrainean ocupat.

Potrivit acestor surse, atacul ar fi avut loc în noaptea de duminică spre luni cu ajutorul unor drone marine care se deplasează de-a lungul suprafeţei apei şi care ar fi avariat podul.

Pe de altă parte, Reuters transmite luni că cel puţin două mass-media ucrainene au citat surse neidentificate care au declarat că SBU şi Marina ucraineană se află în spatele incidentului de luni de la podul Kerci.

Postul public de radiodifuziune ucrainean Suspilne şi publicaţia Ukrainska Pravda au oferit puţine detalii ale unei operaţiuni la care, potrivit lor, au fost implicate SBU şi Marina ucraineană, însă Suspilne a citat surse care au declarat că podul a fost atacat cu drone subacvatice. Suspilne a citat un purtător de cuvânt al Marinei care a declarat că nu are astfel de informaţii şi care a îndemnat postul public de radio să aştepte anunţurile oficiale.

17/07/2023 , 10:11

Traficul feroviar a fost reluat pe pod

S-a reluat traficul feroviar de mărfuri peste podul care leagă Crimeea de Rusia, transmite luni agenţia TASS, preluată de Reuters. Un tren a plecat deja dinspre Kerci către Moscova.

Preşedintele parlamentului instalat de Rusia în Crimeea a susţinut tot luni că Ucraina s-a aflat în spatele incidentului de la pod în care şi-au pierdut viaţa doi oameni, duminică noaptea. Oficialul citat de RIA a declarat că podul a fost atacat de "regimul terorist" de la Kiev, însă infrastructura feroviară nu a fost afectată.

Purtătoarea de cuvânt a comandamentului ucrainean de sud, Natalia Humeniuk, a afirmat că incidentul ar putea fi o provocare din partea Rusiei. "Crearea unor astfel de provocări, pe care autorităţile de ocupaţie din Crimeea le raportează imediat foarte vocal, este o modalitate tipică de rezolvare a problemelor de către autorităţile din Crimeea şi de către ţara agresoare", a declarat ea postului naţional de radio Rada din Ucraina.

Traficul a fost oprit pe Podul Crimeii, construit de ruși, din cauza unei situații "de urgență", au declarat luni oficialii instalați de Rusia, în timp ce presa ucraineană a raportat explozii pe pod, scrie Reuters.

Serghei Aksyonov, un guvernator instalat de Rusia, a declarat că situația de urgență a avut loc la pilonul 145 al podului care leagă peninsula Crimeea de regiunea rusă Krasnodar. El nu a oferit alte detalii.

Agenția de știri RBC-Ucraina a relatat că s-au auzit explozii pe pod.

Două persoane au murit în timpul incidentului, iar un copil a fost rănit, a transmis guvernatorul regiunii Belgorod, potrivit The Guardian. Autoritățile au emis avertizări de circulație și îndeamnă populația, dar și turiștii, să folosească rute alternative.

Crimeea a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014, dar este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei.

Canalul rusesc Grey Zone, un canal Telegram foarte urmărit și afiliat grupului de mercenari Wagner, a raportat că au avut loc două lovituri pe pod la ora 03:04 AM și 03:20 AM.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent aceste rapoarte. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei.

Podul rutier și feroviar de 19 km a fost avariat de o explozie în octombrie anul trecut, într-un atac despre care Kremlinul a spus că a fost orchestrat de forțele de securitate ucrainene. Ucraina a recunoscut doar indirect atacul câteva luni mai târziu.

Atât Aksyonov, cât și guvernatorul regiunii Krasnodar, Veniamin Kondratyev, au declarat că au înființat sedii operaționale în regiunile lor pentru a aborda situația de urgență de pe pod.

Serhiy Bratchuk, purtător de cuvânt al administrației militare ucrainene Odesa, a postat pe Telegram o fotografie cu ceea ce părea a fi o linie a podului în depărtare, ruptă la mijloc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE