Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Cătălin Predoiu merge la Viena pentru a se întâlni cu ministrul austriac de Interne

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a participat la Consiliul Informal JAI, organizat în orașul spaniol Logroño. Nu a avut ocazia să-l întâlnească pe omologul său, ministrul austriac de Interne Gerhard Karner, pentru că acesta a fost absent, fiind reprezentat de un director adjunct din Ministerul de Interne austriac. 

Cătălin Predoiu spune că se va întâlni cu Gerhard Karner, în curând: ”Au fost mai mulți miniștri absenți, este adevărat, și nu cred că acest lucru trebuie speculat, dat fiindcă a fost un consiliu informal, dar vă spun că ministerele noastre sunt în legătură și în perioada imediat următoare este convenit că vom avea o întâlnire bilaterală. Vă spun că este convenit să avem o întâlnire bilaterală în perioada următoare, fără îndoială. Voi avea mai multe întâlniri, nu numai cu ministrul Karner, am convenit și vizite bilaterale în Germania, am convenit vizite bilaterale și discuții bilaterale extinse și cu ministrul olandez, cu miniștrii cu care am discutat azi cu toți am convenit să extindem acest dialog.” 

Totoodată, acesta a menționat că nu are o dată stabilită pentru o eventuală întâlnire oficială cu ministrul austriac de Interne: ”Urmează să stabilim pe canale diplomatice data, dar în perioada imediat următoare”

Președinția spaniolă a Uniunii Europene susține că depune eforturi pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. În ciuda faptului că pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne din orașul spaniol Logroño, nu a figurat subiectul extinderii spațiului Schengen, cu cele două țări. 

Cătălin Predoiu, discuții bilaterale cu Ylva Johansson

Totuși, subiectul a fost abordat în discuțiile bilaterale, inclusiv cu Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, cu care ministrul Predoiu a discutat în seara dinaintea Consiliului JAI informal.

”Cu această ocazie, a fost realizată o analiză a proiectelor derulate în comun de Ministerul Afacerilor Interne şi Comisia Europeană pe linie de protecţie a frontierelor şi, în general, a acţiunilor desfăşurate de MAI pentru protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale.

În cadrul discuţiilor, oficialul european a apreciat rezultatele programelor şi acţiunilor desfăşurate de Ministerul Afacerilor Interne român pe linia protecţiei frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi eforturile deosebite ale autorităţilor române în scopul asigurării asistenței umanitare pentru cetăţenii ucraineni refugiaţi în România şi integrarea socială a celor care rămân pe teritoriul naţional”, se precizează întrun-un comunicat MAI.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: ”În marja întrunirilor JAI pot avea loc bilaterale în care se discută orice subiect este convenit de părți în prealabil și am avut mai multe bilaterale, începând de ieri, cu comisarul Ylva Johansson și am continuat de astăzi cu mai mulți miniștri, cu ministrul spaniol, cu ministrul sloven, cu ministrul bulgar, cu ministrul olandez, discuții care au vizat rezultatele concrete ale eforturilor României de combatere a migrației ilegale. Polițiștii noștri de frontieră au făcut treabă foarte bună în ultimele luni, cifrele privind migrația pe rutele Balcani de Vest și România au scăzut foarte mult, acest lucru este cunoscut de toți partenerii noștri. Subliniem în orice întâlnire aceste argumente de ordin tehnic pe care le avem cu privire la combaterea migrației pe teritoriul României.”

Sunt șanse reale ca anul acesta România să adere la spațiul Schengen?

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: ”Am discutat cu ministrul spaniol, cu președinția rotativă a consiliului JAI după cum a anunțat deja, președinția este un obiectiv al acesteia, cred că acest lucru nu se va schimba, nu sunt date că acest obiectiv se va schimba, se lucrează intens pe toate canalele, se lucrează și în teren foarte mult pe zona de frontiere de combatere a migrației ilegale, se lucrează și diplomatic.”

Ministrul Cătălin Predoiu nu a dorit să comenteze declarațiile făcute de Kelemen Hunor care a menționat că Ungaria va susține aderarea României la spațiul comunitar. 

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: ”Este o declarație pe care nu doresc să o comentez în niciun fel. Tot ce pot să spun este că eu mă concentrez ca ministru cu o agendă foarte precisă pe ceea ce avem de făcut în perioada imediat următoare.”

Ministrul MAI a mai spus și că privește cu realism traseul aderării României la spațiul Schengen și că eforturile realizate la nivel internațional vor aduce rezultate. 

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: ”Am învățat să fiu realist și să mă concentrez pe obiective înainte de a vorbi despre ele. Cred că asta e important, să menținem progresele înregistrate pe teren în combaterea migrației ilegale, să avem cifre bune, să ne protejăm frontierele și cetățenii, implicit asta este un argument în orice discuție cu orice stat membru. Salut orice declarație care sprijină acest obiectiv, inclusiv pe cea a domnului Hunor, dar până departe mai avem.” 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE