Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România și Bulgaria ar putea primi despăgubiri pentru că nu au intrat în Schengen. Eurodeputații discută rezoluția în PE

Parlamentul European cere ca România și Bulgaria să primească despăgubiri financiare, în cazul în care nu sunt primite în Schengen, până la finalul acestui an.

Eurodeputații dezbat astăzi o rezoluție în acest sens, iar documentul va fi supus votului plenului, miercuri.

Aceștia cer Comisiei Europene să estimeze, începând din 2011 și până în prezent, pierderile financiare ale celor două state, dar și ale Uniunii Europene, generate de faptul că România și Bulgaria nu au intrat în spațiu de liberă circulație.

Astfel, executivul comunitar poate analiza posibile mecanisme de compensare a pierderilor suferite de România și Bulgaria, din cauza respingerii lor nejustificate să intre în Schengen.

Iată de ce, Parlamentul European cere președinției spaniole a Uniunii Europene să trateze acest subiect cu prioritate, în timpul mandatului său.

Deputații europeni spun că respingerea României și Bulgariei e în dezacord cu cu obiectivele de neutralitate climatică

De altfel, respingerea României și a Bulgariei să intre în Schengen este în dezacord cu obiectivele de neutralitate climatică, spun deputații europeni.

Aceasta se explică prin timpii mari de așteptare la granițe a mașinilor, datorate controalelor vamale specifice statelor din afara spațiului comunitar.

Emisiile de dioxid de carbon se ridică la aproximativ 46.000 de tone în fiecare an și afectează mediul și sănătatea locuitorilor, precizează oficialii europeni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE