Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile române și-au pus speranța în Spania pentru a duce țara noastră în spațiul Schengen. Care sunt prioritățile țării care va prelua președinția Consiliului UE

Extinderea spațiului Schengen nu este printre prioritățile anunțate oficial de Spania, țară care preia, din iulie, președinția Uniunii Europene. Asta în ciuda declarațiilor de susținere a României, făcute în ultimele luni, chiar de miniștrii spanioli. 

Autoritățile din România și-au pus speranța în Spania pentru a duce țara noastră în spațiul Schengen, dar sunt puține șanse, pentru că Spania a anunțat deja 4 priorități pe timpul președinției Consiliului Uniunii Europene. Niciuna dintre ele nu are legătură cu lărgirea spațiului de liberă circulație.

Care este stadiul procesului de aderare al României la Schengen

Spania spune că promovarea reindustrializării, tranziția ecologică și întărirea unității europene sunt printre temele care vor face agendele oficiale, atunci când se întrunesc miniștrii de interne și de justiție.

Inclusiv actualul ministru de interne român, Cătălin Predoiu, a spus că sunt slabe șansele ca România să adere la Schengen, până la final de an. Acesta spune că s-ar putea ca pe agenda JAI din toamnă să lipsească subiectul extinderii spațiului Schengen.

Klaus Iohannis întărește aceasta idee. Este foarte precaut în declarații și a spus, în cadrul unei întâlniri de joi, că se fac progrese, în ceea ce privește aderarea la Schengen, dar că ele se înregistrează destul de lent.

”Avem discuții cu tot mai mulți europeni, dar fără să garanteze o agendă, în ceea ce privește extinderea spațiului Schengen”, a menționat Iohannis.

Mai este de menționat și ce se întâmplă la sud de Dunăre. Pentru ca Bulgaria să fie admisă la pachet cu România în spațiul Schengen există și problema Olandei, care, în continuare, se opune. În Bulgaria trebuie să treacă reforme din justiție pentru ca această țară să fie acceptată de Olanda.

Împotriva României se opune, în continuare, Austria.

Spania preia de sâmbătă președinția Consiliului Uniunii Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE