Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cozi de kilometri la intrările în Grecia și Bulgaria. Sfaturi pentru a scăpa de aglomerație

Românii stau ore în șir la coadă pentru o vacanță în Bulgaria sau Grecia. Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie pentru cele două țări și ne avertizează că timpii de așteptare în vămi sunt de aproximativ 40 de minute. Pe internet, mulți români au scris, însă, că la vama spre Grecia au stat și nouă ore. Grecia și Bulgaria sunt și anul acesta printre destinațiile de vacanță cele mai căutate de români.

Aceasta este imaginea cu care își încep vacanța turiștii români care pleacă în vacanță în Bulgaria sau în Grecia. Imaginile, transmise de un telespectator Euronews, sunt de la vama Ruse, prima graniță pe care o au de trecut românii. Pe grupurile de Facebook dedicate turiștilor care aleg să-și petreacă vacanța în Grecia, sunt multe postări în care oamenii se plâng că stau la cozi care se întind pe câțiva kilometri, în special la orele amiezii.

Florin Ionescu, expert în turism: ”Din păcate, cei care aleg să meargă cu mașina întâmpină dificultăți la trecerea graniței din Bulgaria în Grecia, având în vedere că sunt cozi care pot ajunge pana la șase - șapte ore. Bulgaria, ca și România, nu fac parte din Spațiul Schengen și, atunci, principala cauză a acestor cozi este controlul vamal. Autoritățile din Grecia nu au deocamdată o soluție pentru aceste cozi. Sunt extrem de fluctuante aceste perioade de aglomerație.”

Sfaturi pentru a scăpa de aglomerație

Timpii de așteptare pot ajunge și la câteva ore, mai ales acolo unde sunt puține ghișee deschise. Sunt și români care urmează să plece în vacanță și cer sfaturi de la ceilalți cu privire la traseu și la ora plecării. Acestora li se recomandă să plece noaptea din România și, de preferat, în timpul săptămânii. 

Potrivit unui sondaj la care au participat aproximativ 3.000 de persoane, realizat de administratorii unuia dintre grupurile de Facebook dedicate românilor care pleacă în vacanță în Grecia, cele mai aglomerate zile în vămi sunt sâmbăta, duminica și lunea, la orele amiezii, iar miercurea se circulă cel mai bine. Cele mai aglomerate vămi sunt Kulata și Makaza, însă toate cele 10 puncte de trecere a frontierei sunt deschise, iar autoritățile și administratorii grupurilor de Facebook le recomandă oamenilor să le folosească pe toate pentru a evita aglomerația.

Ministerul de Externe a transmis o informare prin care susține că timpii de așteptare la granițele cu Bulgaria și cu Grecia sunt de 30-40 de minute, în medie. Statul elen este și anul acesta printre destinațiile preferate de români pentru a-și petrece vacanța, alături de Bulgaria, Italia sau Turcia, potrivit studiilor efectuate de agențiile de turism. Anul trecut, aproximativ 1,4 milioane de turiști au ales statul elen. Unele dintre agenții au vândut, vara aceasta, cu 30% mai multe pachete turistice față de anul trecut, chiar dacă prețurile au crescut cu până la 20%. 

Florin Ionescu, expert în turism: ”Turiștii români pot ajunge în această țară care are cele mai multe plaje blue flag, adică perfecte pentru înotat, pentru a-ți petrece o zi relaxantă. Rezervările trebuie făcute cât mai din timp. Cu cât te apropii mai mult de începerea vacanței, de sezonul de vârf, practic nu mai exista disponibilități la cazări, găsești doar ce a mai rămas, iar biletele de avion sunt mult mai scumpe.”

Potrivit agențiilor, în cazul destinațiilor foarte căutate, pentru următoarea lună nu prea mai sunt oferte disponibile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE