Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turiștii români, așteptați în Grecia vara aceasta. Ce măsuri au luat autoritățile pentru a evita cozile la graniță

1,4 milioane de turiști români vor merge în vacanță anul acesta în Grecia, potrivit MAE, citat de Agerpres. Cele mai căutate sunt plajele din Thassos și Kavala.

În așteptarea turiștilor, grecii iau măsuri pentru a evita cozile de mașini, în special la punctul de frontieră cu Bulgaria: Kulata-Promachonas, unde românii stau cu orele să treacă. Din această vară, vor fi mai multe ghișee, numărul polițiștilor de frontieră va fi suplimentat, iar formalitățile de control al documentelor de călătorie pentru cetăţenii UE vor fi simplificate.

Autoritățile române au prezentat, în cadrul unor discuții cu reprezentanţi ai poliţiei naţionale şi de frontieră din Bulgaria şi Grecia, obiecțiile turiștilor români față de timpii mari de aşteptare din anii precedenţi pentru trecerea frontierei Kulata-Promachonas și și-au arătat disponibilitatea pentru a identifica soluții pentru fluidizarea traficului.

Recomandările Ministerului Afacerilor Externe pentru turiștii români

Ministerul Afacerilor Externe transmite cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Elenă:

  • să consulte site-ul mae.ro, la secțiunea Condiţii de călătorie;
  • să utilizeze puncte de trecere alternative a frontierei;
  • să evite deplasările, în zilele de la finalul săptămânii şi a intervalelor orare de maximă aglomeraţie, 12,00-18,00;
  • să se asigure că dispun de carburant suficient şi de rezerve de alimente şi apă pentru cazul creşterii timpilor de aşteptare.

Pentru călătoriile în Grecia nu mai este nevoie de certificat verde de vaccinare COVID-19

Începând cu 1 mai 2022, a fost eliminată obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență, transmite MAE.

Accesul în toate spațiile interioare este permis tuturor categoriilor de persoane, fără a mai fi necesară prezentarea vreunui document referitor la statutul epidemiologic: certificat european de vaccinare, dovada trecerii prin boală, rezultatul unui test PCR sau test rapid antigen. Măsura se aplică până la data de 1 iunie 2022, urmând să fie anunțate noi modificări în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Intrarea în Republica Elenă este permisă cu pașaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Cetățenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Elenă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE