Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban, baie de mulțime la Sfântu Gheorghe, la meciul Sepsi - U Craiova 1948. Momente controversate legate de România, cu Orban protagonist

Premierul Ungariei, Viktor Orban (60 de ani), se află de miercuri într-o vizită privată în România. După ce s-a întâlnit cu omologul său Marcel Ciolacu, Orban a mers la Băile Tușnad, în județul Harghita, unde a participat la Universitatea de Vară "Tusvanyos".

A fost pentru prima dată în ultimii ani când Viktor Orban vine la Băile Tuşnad chiar din ziua deschiderii lucrărilor Universităţii de Vară. Sâmbătă, el va ține tradiționalul discurs. Vizita premierului a continuat și în județul Covasna, unde a mers la meciul Sepsi Sfântu Gheorghe - U Craiova 1948 (scor 1-0), din etapa a doua a Ligii 1. În tribune, el a stat lângă patronul celor de la Sepsi, Laszlo Dioszegi.

Viktor Orban, la meciul Sepsi - U Craiova 1948

Orban a făcut o adevărată baie de mulțime la arena din Sfântu Gheorghe, acolo unde fanii au stat la coadă, la ieșire, pentru a face poze cu el. Premierul Ungariei a și postat pe pagina sa de Facebook imagini și mesajul în limba maghiară "Szep volt, fiuk!" (n.r.: A fost frumos, băieţi!), precum şi mai multe fotografii în care apare alături de oficiali ai clubului, suporteri şi oficialităţi locale.

Este pentru a doua oară când premierul Ungariei a fost prezent la un meci al lui Sepsi Sfântu Gheorghe. Anul trecut, el a urmărit din tribune partida cu Olimpija Ljubljana, din preliminariile Conference League.

Interesant este că Orban a ales să fie prezent tocmai la un meci cu U Craiova 1948, dacă avem în vedere ceea ce s-a întâmplat anul trecut exact la o partidă dintre cele două echipe, din mai 2022. La acea vreme, jocul a fost întrerupt în minutul 26, din cauza scandărilor xenofobe ale oltenilor, iar Sepsi a câștigat "la masa verde" (cu 3-0).

În urma acelui eveniment, s-a creat un scandal uriaș. Conform regulamentului, arbitrul Andrei Chivulete procedase corect, însă după judecarea cazului la comisiile de specialitate, decizia a fost o rejucare a partidei.

Controversele legate de Viktor Orban și legătura cu România

Guvernul maghiar finanțează parțial echipa Sepsi, din Liga 1 a României, cu toate că Laszlo Dioszegi a spus că nu toți banii merg la club și că mare parte se duce la academiile de copii și juniori. De altfel, Sepsi are o bază sportivă nouă, modernă, care a fost construită, parțial, cu banii Guvernului din Ungaria. Acest aspect a creat multe controverse în ultimii ani, pentru că celelalte echipe de drept privat din Liga 1 consideră că Sepsi e avantajată din punct de vedere financiar.

VEZI GALERIA
8 imagini

În ultimii ani, Viktor Orban a fost protagonistul unor momente considerate controversate la evenimente sportive și nu numai. În noiembrie 2022, premierul Ungariei a făcut un gest provocator, considerat revizionist, atunci când a mers la un meci al naționalei țării sale cu un fular cu harta Ungariei Mari.

Ministerul Afacerilor Externe i-a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul premierului Viktor Orban. Potrivit MAE, atitudinea oficialului ungar este „în contrast evident cu atmosfera de deschidere a ministrului român al Afacerilor Externe”.

Hărțile regiunii istorice includ teritoriile pe care Ungaria le-a pierdut în 1920, în urma Tratatului de la Trianon, după Primul Război Mondial. Pierderea a două treimi din teritoriul său este considerată o tragedie națională de o mare parte a maghiarilor. Hărți ale "Ungariei Mari" au fost, de asemenea, afișate la mitinguri de extremă dreapta.

În 2020, în timp ce elevii de liceu susțineau proba la istorie la bacalaureat, premierul maghiar le-a urat succes postând pe Facebook o fotografie cu un glob pământesc din anul 1862.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE