Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De la ucenic, la angajat. Cât de important este internshipul pentru tinerii care își doresc să se angajeze

Internshipul, acea practică plătită într-un loc de muncă pentru pregătire profesională, reprezintă o variantă bună la adaptarea învățământului la piața muncii. Însă foarte puțini tineri absolvenți au parte de internship. 85% dintre cei care găsesc de lucru au intrat direct în pâine, fără internship. Conform legii, angajatorul trebuie să îi dea tânărului care învață și lucrează cel puțin jumătate din salariul minim. 

Peste 46% dintre angajatori îi recrutează pe tinerii care au urmat în trecut programe de internship, potrivit studiului Piața Forței de Muncă realizat de o platformă de recrutare. Deși angajatorii înțeleg importanța  unor astfel de stagii, realitatea din piață este că multe companii nu reușesc să organizeze astfel de programe. 

Ciprian Fartușnic, expert în educație: ”Mulți doresc să facă lucru asta, dar e dificil de pus în practică dintr-un motiv foarte simplu. Presupune resurse, presupune o foarte bună comunicare între diferite departamente.”

Cel puțin 50% din salariul minim pe economie pentru interni

Pe lângă faptul că aceste firme trebuie să aloce personal care să se ocupe de interni, angajatorii au obligația de a-i plăti pe interni cu cel puțin 50% din salariul minim pe economie. 14,3 % dintre cei proaspăt angajați spun că și-au găsit un loc de muncă după ce au urmat un program de internship atât în instituțiile de stat, cât și în companiile private, potrivit Studiului privind angajabilitatea absolvenților de învățământ superior. Totuși, nu mulți tineri înteleg exact la ce i-ar putea ajuta un astfel de stagiu.

Oana Țânțar, președinta Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din. România: ”Neexistând un program, un cadru național, ceva unitar pe partea de standarde și aceleași oportunități, în fiecare centru universitar situația este foarte diferită. Într-adevăr, în unele domenii de studii în care oportunitățile atât de sunt foarte vaste, studenții pot fi puși în situația de a nu ști încotro să se îndrepte.”

Cătălin Blidaru, intern la Secretariatul General al Guvernului: ”Ajungi să faci exact ce face un angajat în Guvernul României. Ajungi să vezi ce se întâmplă în realitate și ai experiență la prima mână. Și e o confirmare, mulți deja știm pe ce traseu am ales să mergem.” 

La nivel național, nu există o centralizare a tuturor instituțiilor care au oferit în ultimii ani șansa tinerilor de a face primul pas în carieră prin programe de internship și nici a absolvenților care au rămas să lucreze în administrație. Andrada este între cei care a ales să lucreze în administrație, după ce a făcut parte din programul de internship al Guvernului în 2017.  Acum îi coordonează pe cei care urmează stagiul. 

Andrada Debu, angajată Secretariatul General al Guvernului: ”Cei mai mulți și-au dat seama că le place în administrația publică. Probabil o mică parte și-au dat seama că nu. Depinde.”

Potrivit celor mai recente date Eurostat,  un sfert dintre tineri români care sunt absolvenți de facultate sunt supracalificați pentru ce lucrează, mai ales pentru că lucrează în alte domenii decât cele pentru care au studiat. Participarea la stagiu de internship crește de peste 3 ori șansele ca absolvenții să se angajeze în domeniul de activitate în care au făcut studii, arată studiul privind angajabilitatea absolvenților de învățământ superior.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE