Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de importantă este diploma de Bac pentru angajare. Explicațiile unui specialist în resurse umane

Bogdan Badea, CEO-ul unei platforme de angajare și expert în HR a explicat la „Euronews ACUM” cât de important este Bacalaureatul în prezent și în ce domenii este nevoie de o astfel de diplomă.

Multinaționalele, mai ales cele cu management străin, angajatorii, preferă persoane cu Bacalaureat, indiferent de nivelul jobului. Care ar fi motivul?

„Practic, îți arată că există niște studii la bază. Vorbim de zona de Bacalaureat mai mult decât vorbim de zona de facultăți. Diplomele de facultate, de exemplu, nu mai sunt căutate sau nu mai sunt neapărat verificate de către companii, în momentul în care ei fac o angajare, dar pe zona de Bacalaureat măcar se întreabă și se cer anumite argumente în zona respectivă, dar nici acolo nu mai avem companii care verifică diploma respectivă de Bacalaureat”, a explicat Bogdan Badea, CEO-ul unei platforme.

În 2012 am avut cea mai mica rată de promovabilitate la Bacalaureat, puțin peste 44%, ulterior, rata a crescut. Anul trecut am avut rata aproape de 68%. Cât de mult se resimte acest procent în piața muncii?

Cred că și acest aspect se arata în piața muncii, pentru că în acest moment e nevoie de angajați pe toate palierele, inclusiv pe zona de necalificați sau oameni care nu au Bacalaureatul. Pe măsură ce pâlnia acaeasta se reduce din ce în ce mai mult și avem din ce în ce mai puțini oameni pe piața forței de muncă, care pot să facă meseriile respecitve, disperarea în a găsi oameni crește. Mai e și un alt aspect. În general, în meseriile astea necalificate sau în zona în care Bacalaureatul nu este atât de important, din păcate, salariile din România sunt mult sub nivelul salariilor din afară, de aceea, mai ales pe această nișă, oamenii preferă joburile din străinătate. Preferă să plece în afară și să muncească în afară pentru meseriile pentru care în România ar primi un salariu mult mai mic decât acolo”, a mai adăugat Bogdan Badea.

La ce ne ajută diploma de Bacalaureat și de ce este considerat examenul cel mai important din viața unui adolescent?

„Depinde foarte mult ce vrem să facem pe termen lung. Sunt anumite facultăți și anumite meserii în care Bacalaureatul este obligatoriu pentru a termina și facultatea, de exemplu, doctori, ingineri, piloți. Avem zone în care Bacalaureatul este important pentru a ajunge într-un anumit loc de muncă, dar nu se mai cere obligatoriu o diplomă de facultate, de exemplu contabilitatea și programarea. Pe IT sunt mulți oameni care nu au o diplomă în domeniul de facultate, dar au Bacalaureatul și sunt angajați în poziții de programatori. Și apoi sunt multe zone în care te vei încurca în viață fără Bacalaureat, din păcate. Sunt multe zone inclusiv de reconversie profesională, unde se cer diplome de Bacalaureat, sunt multe zone în care fără studii nu poți accesa anumite proiecte și nu poți avea o viață coerentă pe termen lung și te vei duce către meseriile în care diploma de Bacalureat este complet inutilă sau nu este necesară”, a mai adăugat Bogdan Badea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE