Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza angajaților afectează industria de turism în 2022

Patronatele din turism anunță că nu au suficient personal pentru a da startul sezonului estival. Efectul lipsei de angajați va fi resimțit de turiștii români care vor alege să își petreacă vacanțele pe litoralul românesc în 2022.

Cum arată situația

HoReCa are nevoie de 20.000 de oameni pe litoral pentru acest sezon estival, anunță Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă. Antreprenorii din industria ospitalității ar fi trebuit încă de anul trecut să demareze procesul de angajare al muncitorilor străini. În acest moment, forța de muncă asiatică nu mai reprezintă o alternativă.

Unul dintre motivele acestei crize este dat de birocrația stufoasă a Inspectoratului pentru Imigrări. De asemenea, apar intârzieri și pentru că personalul este subdimensionat.

”Fiecare dosar, aprobarea dosarului, viza pentru România și permisul de muncă care se acordă la IGI (Inspectoratul pentru Imigrări - n.r.), toate aceste proceduri durează undeva spre 3 luni”, explică președintele Federației Agențiilor de Turism, Corina Martin.

Cât câștigă un angajat HoReCa

Un angajat român din HoReCa are salariul minim pe economie, în timp ce un lucrător beneficiază de alt statut și câștigă 500 de dolari pe lună.

”Pornim de la salariul minim pe economie, depinde de poziție, ne ducem până la salariul unui chef bucătar care poate lua câteva mii de euro pe lună”, a mai precizat Corina Martin.

Patronii vor să dea restaurantele în administrare gratuită

Unii patroni de hoteluri de la Malul Mării anunță că ar fi dispuși să își dea în administrare gratuită restaurantele, iar asta se întâmplă pentru că nu au personal suficient care să gătească sau care să servească mâncarea. Singura condiție pe care o cer este să ofere gratuit micul dejun celor cazați la unitatea de cazare.

”Obținerea unui aviz de muncă durează până la 4 luni! Avizul de muncă este pentru o anumită funcție. Dacă un angajator angajează un cetățean european ca îngrijitor piscină pentru sejurul de la mare și apoi dorește să îl ducă la curățenie în bucătărie pe timpul iernii, trebuie să îi schimbe un nou aviz de muncă! În ambele cazuri, muncitorul e necalificat, dar durează practic 4 luni până poate să îi schimbe funcția! Discuția este despre simplificarea acestor proceduri”, potrivit președintelui Patronatului Importării Forței de Muncă, Romulus Badea.

Cele mai multe joburi disponibile în industria ospitalității de la malul mării sunt: muncitor necalificat, picol, ospătar, ajutor de bucătar, bucătar chef și cameristă. Cei mai mulți aplicanți sunt din Africa și Asia, mai exact din Zanzibar, Nepal, Vietnam și Turmekistan.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE