Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin amenință Polonia că orice agresiune împotriva Belarusului reprezintă un atac la adresa Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat, vineri, Polonia, care este stat membru NATO, că ar avea ambiții teritoriale în fostul spațiu sovietic și a transmis că orice agresiune împotriva Belarusului, aliatul său apropiat, va fi considerată un atac la adresa Rusiei, relatează agenția Reuters.

Moscova va reacționa "cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție" la orice agresiune împotriva Belarusului, statul alături de care Rusia formează o uniune statală”, a afirmat Vladimir Putin în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei, conform sursei citate.

Comitetul de Securitate al Poloniei a decis miercuri să deplaseze unități militare spre estul țării, după ce membri ai grupării de mercenari Wagner au ajuns în Belarus, a declarat vineri secretarul comitetului, citat de agenția poloneză PAP.

Evgheni Prigojin a apărut miercuri într-un clip video prin care le-a transmis luptătorilor săi aflați în Belarus că nu vor mai fi implicați în războiul din Ucraina, motiv pentru care le-a ordonat să se pregătească pentru operațiuni în Africa, cât timp se antrenează pe teritoriul statului Belarus.

Oficialii de la Minsk au anunțat joi că mercenarii Wagner au început să se antreneze alături de forțele speciale belaruse la o bază militară, situată la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia.

De altfel, în ultimele săptămâni, Rusia a început, în premieră, să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus. Kremlinul a anunțat că Putin se va întâlni duminică în Rusia cu președintele belarus Alexander Lukașenko, cu care vorbește frecvent.

În schimb, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat, vineri, că Germania și NATO sunt pregătite să sprijine Polonia pentru apăra Flancul Estic al Alianței.

Vladimir Putin a precizat că în presă au apărut informații despre planurile de a fi folosită o unitate formată din militari polonezi și lituanieni în operațiuni în vestul Ucrainei, regiuni ce au aparținut în trecut Poloniei, pentru ca, în cele din urmă, să ocupe teritoriul.

"Este bine cunoscut faptul că ei visează, de asemenea, la pământurile din Belarus", a spus Putin, fără a furniza vreo dovadă.

"Dar cât privește Belarusul, acesta face parte din uniunea statală (cu Rusia); declanșarea unei agresiuni împotriva Belarusului va însemna o agresiune împotriva Federației Ruse.

Vom răspunde la acest lucru cu toate mijloacele de care dispunem", a mai spus liderul de la Kremlin.

Polonia neagă orice ambiții teritoriale în Belarus.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE