Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Igor Girkin, fost ministru al Apărării în autoproclamata Republică Populară Donețk, a fost arestat. El l-a criticat pe Vladimir Putin și l-a susținut pe Prigojin

Fostul ministru al Apărării din autoproclamata Republică Populară Donețk, Igor Girkin, a fost arestat. Fostul agent FSB a fost ridicat de serviciile ruse din propria casă, din Moscova, potrivit soției sale Miroslava Reginskaya, informație confirmată și de avocatul său, Alexander Molokhov.

Girkin era totodată unul dintre cei mai prolifici bloggeri ruși, cunoscut sub numele de Igor Strelkov pe rețelele de socializare. El l-a susținut pe Evgheni Prigojin, cel care a organizat o rebeliune armată împotriva lui Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, pe 23/24 iunie. În același timp, Girkin (52 de ani) a criticat public modul în care rușii desfășoară războiul din Ucraina și faptul că Putin și Armata nu au condus operațiunea mai brutral și mai eficient.

El era considerat unul dintre cei mai influenți oameni din elita rusă și se presupunea că este "de neatins".

Igor Girkin a fost luat din propria casă și arestat

"Astăzi, în jurul orei 11:30, au venit la noi reprezentanți ai comitetului de anchetă. Eu nu eram acasă atunci. După ceva timp, potrivit portarului, l-au luat pe soțul meu de brațe și l-au dus într-o direcție necunoscută. Am aflat de la prieteni că soțul meu a fost acuzat în baza articolului 282 din Codul penal al Federației Ruse (n.r.: extremism). Nu știu nimic despre locul în care se află soțul meu, nu a luat legătura cu mine. În momentul arestării, eu nu eram acasă", a scris soția lui Girkin, pe Telegram.

În luna mai, Girkin a anunțat că a creat Clubul Patrioților Furioși, cu scopul de a intra în politică și de a salva Rusia de ceea ce el numea "pericolul revoltelor, din cauza eșecurilor militare din Ucraina". La acea vreme, el a fost întrebat dacă crede că poate lansa o mișcare politică fără acordul Kremlinului, el a spus: "Sper că nu mă veți numi o persoană naivă".

Pe 18 iulie, într-una dintre cele mai dure tirade ale sale, făcute pe canalul său de Telegram, care a fost văzută de peste 800.000 de oameni, Girkin l-a insultat pe Putin și l-a îndemnat să transfere puterea "cuiva cu adevărat capabil și responsabil".

"Țara nu va supraviețui încă șase ani în această mediocritate de lașitate la putere", a scris atunci Girkin, în postarea sa.

Igor Girkin e condamnat pe viață pentru doborârea zborului MH17

În momentul arestării lui Girkin, casa i-a fost percheziționată. Potrivit publicației RBC, el ar fi fost reținut și pentru o plângere împotriva sa, din partea unui fost angajat al grupului Wagner.

Tatiana Stanovaya, fondatoarea unei companii de analiză R.Politik, a declarat că oficialii din unele ministere ruse doreau de mult timp să-l aresteze pe Girkin.

"A depășit toate limitele imaginabile cu mult timp în urmă. Acesta este un rezultat direct al revoltei lui Prigojin: conducerea armatei deține acum o pârghie politică mai mare pentru a-și înfrânge oponenții din sfera publică", a spus Stanovaya, potrivit Al Jazeera.

Ea susține că detenția lui Girkin este un semnal că cei mai înverșunați critici ai Moscovei, în raport cu războiul din Ucraina, ar putea fi urmăriți penal.

În Rusia vor fi alegeri prezidențiale anul viitor, iar critica asupra războiului din Ucraina a fost interzisă prin lege. Toate figurile-cheie ale opoziției liberale sunt fie după gratii, fie în exil.

În noiembrie 2022, Igor Girkin a fost condamnat pe viață, de un tribunal din Olanda, pentru doborârea, în 2014, deasupra Ucrainei, a avionului cu numărul de zbor MH17, care aparținea Malayzia Airlines. Alături de Girkin, au mai fost condamnați rusul Serghei Dubinsky și ucraineanul Leonid Kharchenko. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit.

Tot în 2014, Igor Girkin a ajutat Rusia să anexeze Crimeea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE