Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un general rus spune că a fost dat afară după ce s-a plâns că Ministerul Apărării "a trădat" și "a înjunghiat în spate"

Ivan Popov este unul dintre cei mai experimentați generali ruși care activează în războiul din Ucraina, însă acesta susține că a fost dat afară după ce s-a plâns că nu a primit suficiente resurse. Popov se afla la comanda trupelor ruse din sudul Ucrainei, în regiunea Zaporojie.

Conform CNN, generalul a acuzat conducerea Ministerului Apărării că "i-a trădat trupele prin faptul că nu le-a furnizat sprijin suficient". Popov a făcut anunțul într-un mesaj audio publicat de parlamentarul rus Andrei Guruliov, fost comandant adjunct al Cartierului Militar Sudic din Armata Rusă.

Popov susține că a pus întrebări Ministerului Apărării legate de "lipsuri ale armatei, cum ar fi absența de sisteme contra-baterie, absența stațiilor de recunoaștere pentru a contracara inamicul, decesele în masă, precum și rănirile fraților noștri de către armata inamică".

Colonelul rus demis susține că divizia sa a fost "înjunghiată în spate" de Ministerul Apărării

"A existat o situație dificilă cu superiorii în care trebuia fie să taci și să fii laș, fie să spui lucrurilor pe nume. (...) Am semnalat și alte probleme și le-am exprimat la cel mai înalt nivel, sincer și extrem de dur. Nu-mi permiteam să mint, în numele dumneavoastră, în numele camarazilor mei de arme căzuți la datorie, așa că am subliniat toate problemele mari pe care le avem astăzi în armată în ce privește capacitatea de luptă și sprijinul. (...) Se pare că șefii au simțit un fel de pericol din partea mea și au inventat rapid un ordin de la ministrul apărării în doar o zi și au scăpat repede de mine", a spus Popov, în mesajul audio, citat de Reuters.

Acesta face referire directă la ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

"Așa cum au spus mulți comandanți ai regimentelor de divizie, militarii forțelor armate ale Ucrainei nu au putut străpunge armata noastră de pe front, dar comandantul nostru superior ne-a înjunghiat în spate, decapitând, prin trădare și rea voință, armata în cel mai tensionat și dificil moment", a precizat Popov.

Comandanții ucraineni susțin că rușii pierd câte două companii pe zi

Divizia 58 de Arme Combinate, condusă de Popov, are sediul în orașul ocupat Berdiansk, iar baza sa a fost lovită de forțele armate ale Ucrainei marți dimineață, într-un atac cu rachete, care a dus la uciderea unui general. Un blogger militar, Voyenniy Osvedomitel a dezvăluit și numele său: "În urma unei lovituri a rachetelor de croazieră britanice Storm Shadow asupra postului de comandă și rezervă al Armatei 58, de lângă Berdyansk, comandantul adjunct al Districtului Militar de Sud, generalul Oleg Tsokov, a fost ucis".

Comandantul Ivan Popov a ținut să le transmită un mesaj și soldaților săi: "Noapte bună, iubiții mei gladiatori, iubite rude, familie! A trebuit să-mi adun gândurile, s-au întâmplat multe lucruri în ultimele două zile. Eu sunt mereu disponibil pentru voi. Este o onoare pentru mine să fiu alături de voi în aceleași rânduri. Am făcut tot ce-mi stătea în putere și chiar mai mult ca să vă fie mai ușor să lupți, astfel încât cât mai mulți dintre camarazii noștri să revină în viață acasă".

Specialiștii și analiștii militari susțin că o astfel de decizie luată în privința unui militar de rang atât de înalt este una fără precedent.

Institutul pentru Studiul Războiului susține că, potrivit unor rapoarte, Popov a încercat să-l notifice pe șeful de stat major, Valeri Gherasimov, și să-i transmită că trupele din divizia 58 au nevoie de rotație și că sunt implicate în lupte de mult timp, suferind pierderi mari. Acestă armată a luptat în apărarea pozițiilor ruse din zona Orihiv, unde ucrainenii încearcă să spargă frontul, în cadrul contraofensivei care a început în iunie.

Astfel, Institutul pentru Studiul Războiului consideră că, dacă cele spuse de Popov sunt adevărate, asta ar însemna că "forțele ruse duc lipsă de rezerve operaționale care să le permită să facă rotații de personal, iar asta înseamnă că liniile lor de apărare ar putea să fie vulnerabile".

În acest context, comandanții ucraineni susțin că Rusia pierde în jur de două companii pe zi, în sensul că militarii sunt fie uciși, fie răniți. Iar o companie rusă are în componență între 100 și 200 de combatanți.

Această demitere a lui Ivan Popov, survenită în urma curajului săi de a dezvălui anumite lucruri, vine la aproape trei săptămâni după rebeliunea lui Evgheni Prigojin, care a început pe 23 iunie și s-a încheiat a doua zi. Ca și Popov, Prigojin s-a plâns și el că Ministerul Apărării nu-i susține trupele Wagner și a cerut destituirea lui Serghei Șoigu, pe care l-a și înjurat public.

La acel moment, specialiștii au analizat evenimentul și au ajuns la concluzia că regimul lui Vladimir Putin are anumite slăbiciuni. Astfel, aceste întâmplări ar putea să conducă și la altele mai mari, până la momentul în care Putin ar putea fi înlăturat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE