Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Generalul Ben Hodges: "Biden trebuie să facă NATO să se pregătească de un război iminent, în ciuda eșecului Rusiei în Ucraina"

În contextul summitului NATO de la Vilnius, fostul comandant al armatei SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a făcut unele dezvăluiri îngrijorătoare, într-un editorial pentru The Telegraph. Acesta susține că summitul a fost unul în care au ieșit la iveală neînțelegerile, iar discuția despre aderarea Suediei s-a asemănat cu "o tocmeală la iarmaroc" între Biden și Erdogan.

În plus, Hodges a subliniat că NATO ar trebui să se pregătească de un război iminent cu Rusia.

Ben Hodges crede că NATO ar trebui să se pregătească de un război iminent cu Rusia

"Apărarea avansată a NATO se va dovedi insuficient de avansată și insuficient de pregătită pentru a avea o postură descurajatoare, dacă liderii europeni nu vor trata cu seriozitate această sarcină. (...) Biden trebuie să facă NATO să se pregătească de un război iminent, în ciuda eșecului Rusiei în Ucraina.

Acum toată lumea vorbește despre apărarea colectivă și descurajarea prin prezență avansată, pentru a descuraja sau a învinge amenințarea militară rusă. Subfinanțările și performanțele slabe înregistrate de țările europene nu mai pot fi acceptate, iar președintele Biden ar trebui să atragă atenția asupra acestui lucru.

Multe persoane publice s-au grăbit să arate cu degetul spre performanța militară slabă a Rusiei în Ucraina. Din păcate, multe astfel de voci sunt din capitalele europene ale unor țări care au neglijat mult timp cheltuielile acordate apărării. (...) Paradoxal, aliații NATO cunosc mai bine punctele tari și slabe ale Rusiei decât pe cele ale NATO. Probabil că putem păcăli opinia publică din țările noastre cu astfel de comunicări strategice, dar nu și pe planificatorii și generalii din armata rusă", a precizat Ben Hodges.

Stocurile unor aliați NATO s-ar epuiza în scurt timp în cazul unui conflict cu Rusia

Generalul a explicat că membrii Alianței Nord-Atlantice ar trebui să investească mult mai mult în dezvoltarea capacităților militare și crede că stocurile de muniții ar trebui să fie un obiectiv imediat pentru NATO. El susține că "investițiile în descurajare militară sunt mai ieftine decât un război" și dă ca exemplu războiul actual pe care Rusia l-a provocat în Ucraina. Iar asta s-a întâmplat, crede Hodges, din cauza faptului că descurajările au eșuat.

Ben Hodges a precizat că, de-a lungul timpului, toți comandanții militari ai NATO au trebuit să răspundă la întrebări simple: "Există suficiente unități gata de luptă? Au aceste unități o structură de comandă și de control adecvată? Au logistică bine pusă la punct și stocuri suficiente de muniții? Pot unitățile apere fiecare membru aliat?"

Vladimir Putin a pregătit acest război de mult timp, așa cum susțin specialiștii, în ciuda faptului că președintele Rusiei a dorit ca acesta să fie unul scurt. Însă stocurile de armament și muniție, logistica și planurile au fost făcute de ani buni. Astfel, Hodges se întreabă dacă NATO poate să țină pasul cu industria Rusiei, în ceea ce privește producția de armament, deși acest armament ar fi mai slab decât cel al țărilor NATO. Rușii compensează însă prin volum.

Hodges susține că urgența ca țările NATO să investească în armată peste 2% din PIB "nu pare să fie aplicată de toți membrii". În plus, aliații ar avea stocurile aproape goale după furnizarea de armament, muniție și echipamente militare către Ucraina. Evident că este secret ce cantități exacte au aliații, însă NATO impune anumite sarcini din acest punct de vedere, pentru ca, în caz de conflict, Alianța să poată recurge la aceste capacități.

  • În războiul cu Rusia, Ucraina folosește zilnic în jur de 10.000 de proiectile.

"Timpul se scurge și nu e în favoarea Alianței Nord-Atlantice", a subliniat Ben Hodges.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE