Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coaliția pentru antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16 a fost formată. România, printre statele care au semnat declarația comună

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat declarația comună formarea coaliției ce are ca scop antrenarea forțelor aeriene ale Ucrainei pentru a pilota avioane de tip F-16. Decizia a stârnit critici vehemente din partea Rusiei. Fostul premier Dmitri Medvedev a acuzat NATO c-ar putea declanșa al Treilea Război Mondial prin acordarea de ajutor militar Kievului.

Prin semnarea Declarației comune, România se alătură unui grup de state aliate format din Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Suedia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Proiectul va aduce beneficii importante și pentru România și va un rol esențial în cadrul programului F-16 al Forțelor Aeriene Române, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

”Interesul nostru major este de a avea cât mai repede piloți români bine instruiți pentru a opera aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. Știm cu toții cât de complexă este asigurarea securității spațiului aerian în regiunea Mării Negre, la granița NATO. Suntem în procesul de a transfera încă 32 de aeronave din Norvegia și vom avea astfel, sperăm cât mai repede, trei escadrile înzestrate cu aeronave multirol F-16 Fighting Falcon.

Atingerea acestui obiectiv este esențială pentru Armata României și un pas extrem de important pentru tranziția către avioanele de generația a V-a, F-35. Trebuie să evidențiez și impactul acestui program pentru industria națională de apărare, în contextul în care Aerostar Bacău a fost desemnat Centru de Mentenanță pentru F-16, fiind asigurat transferul de tehnologie de ultimă generație în România”, a declarat ministrul Angel Tîlvăr, potrivit sursei citate.

Declarația comună a fost semnată în contextul în care, la data de 6 iulie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat înființarea în România a unei facilități de instruire pentru personalul din Forțele Aeriene Române care operează aeronave F-16. Într-o fază ulterioară, facilitatea va putea fi deschisă participării personalului navigant din statele aliate și partenere NATO, inclusiv Ucraina, au mai precizat reprezentanții MApN.

Când ar putea începe antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16

Piloții ucraineni vor putea începe antrenamentele pe avioanele americane de tip F-16, cel mai devreme în luna august, au explicat marți oficiali ce participă la summitul NATO de la Vilnius, conform Euronews.com.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a confirmat că a fost semnat un memorandum între state membre NATO și Ucraina privind efectuarea instructajului.

Reznikov a dat de înțeles că pregătirile nu vor dura mai mult de șase luni, iar, prin această măsură, vor fi consolidate capacitățile aeriene ale Ucrainei de a lupta împotriva invaziei Rusiei.

Reacția Rusiei nu a întârziat să apară. Oficialii de la Moscova au avertizat că folosirea de avioane F-16 de către Ucraina ar reprezenta un ”risc colosal” și ar extinde războiul în Europa.he

Dmitri Medvedev acuză NATO că riscă declanșarea celui de-Al Treilea Război Mondial

Fostul premier rus Dmitri Medvedev a acuzat NATO c-ar putea declanșa Al Treilea Război Mondial prin faptul ajutoarele militare acordate Ucrainei. Un apropiat al președintelui Vladimir Putin, Medvedev a precizat că noul pachet de sprijin acordat Ucrainei de Occident nu va descuraja Moscova din a-și îndeplini obiectivele invaziei.

"Occidentul complet nebun nu a putut veni cu altceva. De fapt, este o fundătură. Al Treilea Război Mondial se apropie", a scris Medvedev, pe rețeaua Telegram, în prima zi a summitului NATO de la Vilnius.

Angajamentul Occidentului de a sprijini Kievul implică furnizarea unor cantități mari de arme și muniții avansate.

Rusia a denunțat implicarea Occidentului într-o "operațiune militară specială" în Ucraina.

"Ce înseamnă toate acestea pentru noi? Totul este evident. Operațiunea militară specială va continua cu aceleași obiective", a declarat Medvedev.

De altfel, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că Moscova va folosi arme ”asemănătoare” dacă SUA vor furniza Ucrainei muniții cu dispersie. El a mai menționat că Moscova ar trebui să folosească acum ”arme inumane”, sugerând că Armata Ucrainei le-a folosit deja pe front.

De la izbucnirea războiului în februarie 2022, Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc c-au folosit bombe cu dispersie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE